24 november: Grand Prix Saint-Hubert in vernieuwde opzet

Marja Brouwer

De blindproefwedstrijd van de lage landen heeft deze 34e editie een prijzengeld ter waarde van € 2.500. Bovendien is er deze keer een voorronde, zondag 24 november in hotel NH Collection Amsterdam Barbizon Palace, en een finale op maandag 13 januari, tijdens Wine Professional 2020.

Bij de Grand Prix Saint-Hubert dienen tien rode wijnen te worden gedetermineerd. De belangrijkste opdracht bestaat uit het bepalen van hun samenstelling en origine, dit laatste gebaseerd op een keuze uit telkens vijf herkomstgebieden. Additionele punten zijn te scoren door het benoemen van de juiste appellatie, het oogstjaar en de producent. De organisatie is in handen van The Wine & Food Association, m.m.v. de Verenigde Vinologen Nederland.

Thema
Elk jaar kiest de organisatie voor een bepaald thema, waarbij typiciteit en herkenbaarheid altijd centraal staan. Regelmatig is er plaats voor minder bekende druivenrassen als de aglianico, bonarda, cornalin, gaglioppo, lledoner pelut, monastrell, piedirosso, touriga nacional of xinomavro, maar meestal is de selectie samengesteld uit wijnen van bekende, herkenbare appellaties en druivenrassen.
Bij de vorige editie was de selectie gebaseerd op finalisten van het Proefschrift Wijnconcours, wat resulteerde in vele zeer hoge scores. Welke bron van inspiratie voor dit jaar is gekozen, blijft (uiteraard) nog even een verrassing. Wel staat vast dat de wijnen allemaal kenmerkend zijn voor hun cépage en terroir en dat extreme exoten niet aanwezig zullen zijn. De Grand Prix Saint-Hubert heeft immers een sportief karakter, waarbij zeer goede scores elk jaar weer aantonen dat winnen weliswaar lastig is, maar alles behalve onmogelijk.

Voor liefhebbers en professionals
Sinds de allereerste editie, in 1982 in Enkhuizen, zijn talloze coryfeeën uit de horeca, wijnhandel en journalistiek deze ultieme uitdaging aangegaan. Maar ook vele onbekende proeftalenten bewezen een plaats in de spotlights te verdienen.

Het plezier van samen proeven
Kennis en kunde zijn een vereiste, maar minstens zo belangrijk zijn enthousiasme, plezier met wederzijds respect en begrip (voor zowel goede als ‘minder goede’ antwoorden) en daarmee een goede samenwerking binnen het team. Ook dit jaar kijken we weer uit naar de deelname van particuliere en professionele liefhebbers, waaronder vinologen, sommeliers, importeurs, detailhandelaren, bloggers en alle andere die deze uitdaging graag aangaan.
Deelnemen
Zowel professionals als particuliere wijnliefhebbers kunnen zich individueel of per team van 2 of 3 personen inschrijven. Inschrijven is mogelijk tot maandag 11 november, maar wacht niet te lang, want het aantal deelnemers is beperkt! De deelnamekosten bedragen 30 euro per persoon. Gelieve uw inschrijving te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hotel NH Collection Amsterdam Barbizon Palace
Prins Hendrikkade 59-72, 1012 AD Amsterdam
St. Olofskapel

Informatie en aanvraagformulier: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

24 november BY EMY WIJNPROEVERIJ VOOR PROFESSIONALS

Marja Brouwer

Vanaf 13.30 uur

Locatie: Paushuize | Kromme Nieuwegracht 49, Utrecht

- Wijnen van unieke wijnmakers (eigen import)
- Tafel- en kaartwijnen met goede prijs-kwaliteit
- Veel bekroonde wijnen (Perswijn e.d.)
- Wijnen die op kaart staan bij toprestaurants
- O.a. samenwerking Wijnkoperij Okhuysen
Gratis entree voor horeca, vinologen en sommeliers.
Graag even aanmelden bij: mailto:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zondagmiddag 24 november is weer zover… byEmy’s jaarlijkse wijnproeverij.
Locatie is het Paushuize te Utrecht, een prachtige plek om kennis te komen maken met een brede selectie van de betere wijnen uit ons bijzondere assortiment. Ook een aantal van onze wijnmakers reizen speciaal voor ons af naar Utrecht: Kellerei Kaltern (Alto Adige), Sinodo Vitivinicola (Rioja), Weingut Herbert Zillinger (Nieder Osterreich), Bodegas Godelia (Bierzo), I Campi (Veneto), Valturio (Marche), Cormòns (Friuli) en I Veroni (Chianti Rufina). Voorafgaand aan onze wijnproeverij bieden wij wijnprofessionals de gelegenheid om in alle rust wijnen komen proeven.

25 november NGS proeverij Duitse mousserende wijnen

Marja Brouwer

NGS proeverij Duitse mousserende wijnen

Gepresenteerd door Gerhard Eichelmann

Locatie: Brass Boer in Zwolle

Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Boeken van Gerhard Eichelmann met korting

Gerhard Eichelmann biedt de NGS leden op 25e november zijn boek Jubiläumsausgabe Eichelmann 2020  van € 35,00 voor €25,00 aan en zijn eerder dit jaar verschenen boek Weinland Australia van € 50,00 voor € 35,00. Leden kunnen vooraf (vóór 22 nov) aangeven welke boeken ze willen aanschaffen, zodat de boeken door Gerhard meegenomen kunnen worden naar de proeverij. Gerhard rekent de boeken terplekke af.

René Persoon is bereid om voor de afwezige leden de boeken in ontvangst te nemen en financieel met Gerhard Eichelmann af te wikkelen. Een bestellijstje met namen , e-mailadres/telefoon i hiervoor is wenselijk. Mail graag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

28 november Unieke glasproeverij met Maximilian Riedel

Marja Brouwer

Résidence wijnen stelt 20 gratis Riedel proeverij kaarten beschikbaar aan het Nederlands Gilde van sommeliers.

Locatie: Sofitel Legend The Grand Amsterdam
Oudezijds Voorburgwal 197
012 EX Amsterdam

Programma
Vanaf 11.00 uur: Aanmelden
11.25 uur: Deuren van de Riedel-proeverij sluiten
11.30 uur: Riedel-proeverij door Maximilian Riedel
13.00 uur: Einde proeverij
Vanaf 13.00 uur: Optioneel lunch bij restaurant Bridges* door Chef Raoul Meuwese
 
Lunch je mee?
Trakteer jezelf, aansluitend op de proeverij, op een fantastische tweegangenlunch in restaurant Bridges bij Sofitel Legend The Grand Amsterdam voor €50,- (inclusief wijn, water en koffie of thee) per persoon.
 
Riedel glaswerk cadeau
Tijdens de glasproeverij worden er vijf wijnen geproefd uit vijf verschillende Riedel-glazen, die je na afloop cadeau krijgt.

Aanmeldingsprocedure
De betreffende sommelier kan zich aanmelden via deze link:

https://mailchi.mp/0d56b507abc3/unieke-riedel-proeverij-exclusief-voor-wijnprofessionals

Graag bij het aanmelden je achternaam en bedrijfsnaam invullen, zodat Résidence weet dat je je aanmeldt voor de gratis kaarten voor het Nederlands Gilde van sommeliers.

Na afloop van de proeverij krijgen jullie de Riedel glazen set cadeau mee naar huis!
 
* Deze Riedel-proeverij is alleen toegankelijk voor professionals die werken met wijn of glaswerk.

vol = vol
 

2 december NGS proeverij: New York Wines

Marja Brouwer

Locatie: Zoldering, Utrechtsestraat in Amsterdam

Informatie en aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.