Finalisten Nederlandse Copa Jerez 2020 bekend

Marja Brouwer

Na het inleveren van een geschreven en gefotografeerd 3-gangen menu met een toelichting van waarom welke sherry bij welk gerecht past, heeft de jury de teams van restaurant Spectrum, Mei Wah, Oonivoo, Noble Kitchen en De Librije voor de Nederlandse finale van de Copa Jerez geselecteerd.

De Copa Jerez
De Copa Jerez is twintig jaar geleden ontstaan als een unieke kans voor chefs en sommeliers om samen te werken en de strijd met elkaar aan te gaan op een gerenommeerd wereldpodium en zo hun gezamenlijke vaardigheden tentoon te spreiden.
Het winnende team van de Nationale Finale zal Nederland vertegenwoordigen tijdens de Internationale Finale van de Copa Jerez, die wordt gehouden in het centrum van de Sherry Wines, Jerez de la Frontera in Spanje in 2021. Daar zal het team het opnemen tegen de finalisten van zeven andere landen.

De Nederlandse finale 2020
Ook de Nederlandse finale zal anders zijn dan anders. De finalisten zullen het op 23 november tegen elkaar op nemen in De Librije in Zwolle. Het daar aanwezige prachtige kookatelier van Jonnie en Thérèse Boer heeft acht volledig uitgeruste kookeilanden, neem daar nog de restaurantkeuken bij, en de teams die bestaan uit slechts één kok en één sommelier hebben meer dan genoeg ruimte om veilig hun finaleopdracht te maken.
De jury zal op afstand de presentatie beoordelen, met de Consejo Regulador die inbelt vanuit Spanje.

De finalisten
Dit jaar hebben vijf teams zich weten te kwalificeren voor de finale, nadat de inzendingen blind beoordeeld zijn door de jury bestaande uit topsommelier Job Seuren, ex-winnaar en restaurateur Adria Zarzo Habraken, Wijnvrouw van het Jaar en wijnschrijver Magda van der Rijst onder leiding van Heleen Boom, restaurateur en voorzitter van het Nederlands Gilde van Sommeliers. De juryvoorzitter licht toe.

Sommelier Cas Kratz en chef Jeroen Boone - Spectrum, Amsterdam
“Een hele goede inzending, scorend op alle facetten. Spannende gerechten, diverse sherry’s van kwaliteit en goed toegelicht waar de afwegingen zaten. We hoefden als jury hier niet lang over na te denken, wel benieuwd hoe het straks op het bord is.”

Sommelier Anouk Yuen en chef Taks Yuen - Mei Wah, Eindhoven
“Als je het zo leest, verbaast het eigenlijk dat er niet meer Chinese keukens meedoen. Het ademt een natuurlijke combinatie met sherry. De specifieke keuze van de sherry’s zal zich moeten bewijzen, die toelichting kan overtuigender.”

Sommelier Martien Marcelissen en chef Thijs Berkers - Oonivoo Winespired, Uden.
“De opbouw van de sherry’s is wellicht onconventioneel, maar de keuze daarvoor goed onderbouwd. Uit dit menu spreekt vakmanschap, vooral op presentatie, maar we zullen natuurlijk moeten proeven.”

Sommelier Joost Mengerink en chef Tom Schoonus - Noble Kitchen, Cromvoirt
“Rustiek in het menu met veel Nederlandse toetsen, dat is leuk voor een internationale wedstrijd. Beste uitwerking van alle deelnemers, heeft de jury veel details gegeven om vertrouwen te geven in een even zorgvuldige voorbereiding van de finale.”

Sommelier Sem Beks en chef Lars Aukema - De Librije, Zwolle
“Spannende keuzes aan sherry’s. Met een vegetarisch hoofdgerecht en veel lokale producten laat het menu echt zien, wat Nederland gastronomisch te bieden heeft. Uit de combinaties spreekt ervaring en liefde voor sherry.”

 

Harvest Sessions with Elaine Chukan Brown

Marja Brouwer

 

Graag informeren wij U over 4 aanstaande episodes van onze ‘California Harvest Sessions’ met wijnschrijfster Elaine Chukan Brown van https://www.jancisrobinson.com/

Dit is een speciale serie met een update over de veelbesproken 2020 oogst in Californië waarbij we per regio diverse vooraanstaande wijnmakers interviewen.

De eerste begint reeds morgen op 27 Oktober a.s. om 19.00 CET en zal zich richten op de Central Coast waarbij Graham Tatomer (Tatomer Winery) en Tyler Thomas (Dierberg&Star Lane) aan het woord komen. Zij zullen de tour starten in Santa Barbara en via San Luis Obispo in Monterey uitkomen. De hieropvolgende series zullen ondermeer gaan over mousserende wijnen en over de oogst in Napa en Sonoma (met beroemdheid Steve Matthiasson).

Zet voor een uitgebreid oogstrapport deze data alvast in uw agenda en registreer via deze Zoom link:https://wineinstitute.zoom.us/webinar/register/3215892133735/WN_ZhrNwUAgRcS-1_TAp9KPyw

 27 Oktober - 19.00

10 November - 19.00

3 November - 19.00

17 November – 19.00


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2020 California Wine Institute All rights reserved.

 

Our mailing address is:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Want to change how you receive these emails?

You can update your preferences or unsubscribe from this list.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This email was sent to Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences 

California Wine Institute - Europe office · Benoordenhoutseweg 25 · The Hague, Zh 2596 aa · Netherlands 

 

 

 

 

 

 

Even voorstellen: EuroCave, onze nieuwe hoofdsponsor

Marja Brouwer

Sinds EuroCave in 1976 de wijnkast heeft uitgevonden, timmert dit Franse merk aan de weg om aan de top te blijven van de markt voor het bewaren, serveren en presenteren van wijnen. Wat kun je bij EuroCave vinden:

Wijnkasten
Wijnkasten in alle soorten (1,2 en multizone) en maten (S,M en L) en voor elk budget. Door de vele connecties in de wijnhandel, koppelen we graag partijen aan elkaar voor een ‘gratis’ wijnkast. Bekijk de wijnkasten overzichtspagina.

Wijn per glassystemen
EuroCave biedt zowel een tapsysteem (dus met stikstof) als een systeem op basis van vacumeren. Doel van de systemen: unieke presentatie, perfecte serveertemperatuur en geen verspilling van wijn. Bekijk de wijn per glas overzichtspagina.

Wijnvitrine
EuroCave is uw partner als het gaat om een maatwerk wijnvitrine of een glazen inloop ruimte voor wijnopslag. Perfect van temperatuur en natuurlijk een lust voor het oog. Bekijk de maatwerk oplossingen.

Wijnrekken
Wijnrekken van verschillende materialen met als gezamenlijk kenmerk: modulair, kwalitatief en duurzaam. Voor een overzichtelijk wijnopslag in de kelder, wijnkamer of wijnwand. Bekijk de wijnrekken overzichtspagina.

Wijnkelderkoeling
Voor het klimatiseren van een ruimte voor het bewaren van wijn, is de INOA het beste geschikt. De meest stille wijnkelderkoeling zorgt voor de temperatuur, de luchtvochtigheid en de luchtcirculatie. Bekijk de INOA.

In contact komen met EuroCave? Bel (0416 344400) of mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) Erik van ’t Hoog, accountmanager B2B bij EuroCave. Erik denkt graag met je mee en weet een oplossing voor ‘elk wijn probleem’. 

EuroCave Professional
www.eurocave.nl/professional

maatwerk vitrine

moderne wijnkelder

wijn per glas systeem in horeca setting

wijnkast in horeca setting

wijnrek achter glazen wand

 

De tik van de sommelier - Priscilla vd Voort

Marja Brouwer

Mijn naam is Priscilla van der Voort, 29 jaar oud.

Mijn eerste baantje in de horeca was op mijn 15de in een Chinees restaurant.
Tijdens mijn middelbare school moest ik eigenlijk al een keuze maken van het beroep dat ik later wilde uitoefenen. Ik had toentertijd gekozen voor de sector uiterlijke verzorging maar dat vond ik eigenlijk helemaal niet leuk. Dus toen het erop aan kwam om een keuze te maken voor een vervolgopleiding en ik het wel erg naar mijn zin had in het Chinese restaurant was de keuze makkelijk gemaakt en heb ik mij ingeschreven voor de middelbare hotelschool. Ik heb toen gekozen voor BBL omdat ik het fijner vind om in de praktijk te leren.
Ik ben eigenlijk tijdens mijn schoolperiode blijven hangen bij Hofstede Meerzigt. Ik wist dat ik hier nog heel veel kon leren en heb dan ook hier drie jaar als leerling gastvrouw gewerkt.
Ik heb veel geleerd in deze periode. En ook passie voor de wijn gekregen.  Na het afronden van de hotelschool heb ik mij direct ingeschreven voor de opleiding vinoloog van de wijnacademie.

Ik heb eerst als assistent-sommelier gewerkt bij Hofstede Meerzigt in Zoetermeer. Daarna werd ik sommelier bij Rijsel in Amsterdam en nu zit ik al bijna 3 jaar bij Waterproef in Scheveningen.
Ik werk nu met een wijnkaart met meer dan 900 referenties. Ik vind het erg leuk om de wijnarrangementen samen te stellen en dan niet voor de bekende weg te gaan.
Sommelier zijn is een mooi vak. Ik leer elke dag weer iets nieuws. De interessante proeverijen die er worden gehouden. En de mooie wijnreizen die ik mag maken. Sommeliers die ik ontmoet tijdens deze reizen en met hun te sparren over wijn.

Naast de wijn heb ik ook nog andere interesses. Zo heb ik samen met een vriendin een moestuin van 100m2..  wat enorm veel werk is. Vind ik het leuk om vintage meubels/spullen op te knappen. En ga ik graag met mijn vriend lekker uit eten. 

In memoriam Willem-Jan Klomp

Marja Brouwer

Op donderdagavond 5 december bereikte ons het trieste bericht dat ons NGS lid  Willem-Jan Klomp, de  restaurant manager van Restaurant Noble in 's-Hertogenbosch plotseling is overleden.
Met  Willem-Jan verliezen we een rustige, passievolle topper in zijn vak.  Hij kende zijn vaste gasten en hun wensen en wist wat een goede balans is in een wijn-spijscombinatie.  
In 2017 maakte Willem-Jan - na 9 jaar - de overstap van De Zwaan in Etten-Leur naar Noble in 's-Hertogenbosch.  
Willem-Jan (1979) werkte voor zijn komst naar De Zwaan voor restaurant La Rive (Amstel Hotel Amsterdam), Restaurant Excelsior (Hotel de l’Europe Amsterdam), Restaurant De Karpendonkse Hoeve (Eindhoven) en Restaurant Chalet Royal (Den Bosch). Chalet Royal van Gerrit Greveling was de voorganger van Noble in hetzelfde pand in Den Bosch. Willem-Jan was Nederlands Kampioen Gastvrijheid in zowel 2004 als 2005.
In 2018 was Willem-Jan geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meestergastheer.
Wij wensen zijn familie, vrienden en collega's veel sterkte bij dit grote verlies.

 

Subcategorieën

Pagina 2 van 3