Gilde van Sommeliers eert twee wijnhelden

by Marja Brouwer

Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering op maandag 8 februari heeft het bestuur van het Nederlands Gilde van Sommeliers twee zeer belangrijke persoonlijkheden uit de Nederlandse wijnwereld een erelidmaatschap toegekend. Karel de Graaf en Alain Jacobs viel deze eer te beurt. Karel de Graaf maakt zich al jaren sterk voor de opleiding van jonge sommeliers en zet zich daar volledig vrijwillig voor in. Tevens is hij met zijn zoon Pim eigenaar van Karel de Graaf Bourgogne agenturen, is hij mede-oprichter van onder andere wijntijdschrift Perswijn en eigenaar van een eigen wijngaard in Meursault. Alain Jacobs vormt samen met zijn steun en toeverlaat Gisela het duo dat zich in Nederland inzet voor de promotie van Duitse wijn. Voor het Gilde van Sommeliers is hij niet alleen de man die Duitse wijn groot maakte in de Nederlandse horeca, ook is hij sinds jaar en dag de man die de Gildeleden onbaatzuchtig bij staat in hun ontwikkeling en de vergroting van kennis. 

Karel en Alain mogen zich voor het leven erelid noemen van het Gilde van Sommeliers. Anderen die deze eer reeds ten deel viel zijn voormalig topsommeliers Edwin Raben en Coen Pollaert, vader van de bediening Peter Bruins en wijnmakers als Robert Drouhin, Miguel Torres en in 2017 overleden wijnschrijver René van Heusden. 

De felicitaties werden digitaal in ontvangst genomen. Een oorkonde en bijbehorende geschenken zullen hen worden uitgereikt zodra de maatschappelijke omstandigheden dat toelaten.