Kerstboodschap van Edwin Raben

by Marja Brouwer

Beste sommeliers, vrienden, sponsoren en relaties van ons mooie gilde,

En alweer is er een jaar voorbij.
Ook 2018 kunnen we als memorabel bestempelen. Zoals jullie weten is er weer het nodige gebeurd met als hoogtepunt de Trophée Henriot in Amersfoort welke in mei gehouden werd in nauwe samenwerking met Wijnkooperij de Lange. Deze editie mag toch wel gezien worden als wereldklasse. Het stond als een HUIS en dat kan alleen maar dankzij de hulp en inzet van jullie allen. Daar zijn wij enorm trots op en blij mee. Het niveau van de kandidaten was zeer hoog en werd gevolgd door een wervelende finale tussen Richelle van Gemert, Adriaan Visser en winnaar Lendl  Mijnhijmer.
De beste proever van de wedstrijd was Tristan van Doorn. Hij won de Grote René van Heusden prijs uit handen van Alain Jacobs namens het Duitse Wijn Instituut.
Een prachtige prijs in het leven geroepen als eerbetoon aan René van Heusden.
De jury werd voorgezeten door Magda van der Rijst, die de moeilijke taak had René van Heusden op te volgen. Zij volbracht die taak met verve en waardigheid, waar wij zeer dankbaar voor zijn.
Het tig-sterren diner uit de handen van Jonnie Boer, Adrian Zarzo, Onno Kokmeijer, Jarno Eggen en Raoul Meuwese, was naast de wedstrijd de ultieme kers op de taart.
Ons gilde heeft met deze twee mooie dagen het imago nog meer glans gegeven. Door samen te werken is het ons gewoon gelukt! Het is onmogelijk iedereen nogmaals te bedanken. Maar weet dat we jullie allen verschrikkelijk dankbaar zijn.

Het gaat goed met ons gilde. Veel publiciteit is er gegeneerd door jullie om ons mooie vak waardig neer te zetten in de pers. Er zijn ook volop initiatieven en we groeien. Niet alleen in het aantal enthousiaste leden maar ook in kwaliteit.
Het niveau van de Nederlandse Sommelier zit enorm in de lift. Dat is niet nu maar ook voor de toekomst van enorm groot belang. Wij gaan ook de komende jaar de workshops en proeverijen naar een kwalitatief hoger plan tillen.
Kennisoverdracht en kennisgroei vinden wij van groot belang voor onze vereniging. Ook met behulp van onze partners en relaties.
Bij de Algemene Leden Vergadering op maandag 11 februari volgt meer toelichting.
Het bestuur zal dan de plannen bekend maken.

Dit is ook een goed moment om het bestuur zeer veel dank te betuigen voor hun tomeloze, onvoorwaardelijke inzet. Voor sommige al heel lang zoals Peter Bruins die sinds de oprichting de rol van penningmeester vervult en bovendien in 2018 zijn 40e arbeidsjaar bij de Bokkedoorns viert. Groot respect daarvoor.

Het ASI diploma had dit jaar een internationaal tintje. Erik Zwiebel (Engeland) en Niels Toase (Luxemburg) legden dit examen af samen met Martijn Roos, Adriaan Visser en Priscilla van der Voort. Zij slaagden allen. Het is onze grote wens meer sommeliers met dit internationaal erkende ASI Sommelier Diploma te kunnen verrijken. Dus noteer maandag 4 maart 2019 vast in jullie agenda en meld je direct aan bij Marja!

Helaas is er naast een lach ook een traan. Dit jaar heeft het dagen tranen geregend door het plotselinge overlijden van Lotte Wolf. Geen pen kan beschrijven hoe deze leegte voelt. Ter ere van haar is de Lotte Wolf Foundation opgezet. Björn van Aalst komt zijn initiatief graag persoonlijk toelichten tijdens de ALV. Nog een waardevolle reden om aanwezig te zijn!

En dan op naar het komend jaar, want er staat weer het een en ander te gebeuren. Traditiegetrouw is de opening in het nieuwe jaar de proeverijen op de Wine Professional.
Lendl Mijnhijmer gaat ons land vertegenwoordigen in Antwerpen tijdens het Wereldkampioenschap.
William Wouters, de voorzitter van België, heeft onze hulp gevraagd om te assisteren bij de talrijke Masterclasses en het afsluitende galadiner. Wij als bestuur zijn ervan overtuigd dat we op de hulp van onze leden kunnen rekenen. Ook geeft dit event je de unieke kans om je contacten in de Internationale sommelierwereld aan te boren en te versterken.
Dit keer is dit spektakel nog nooit zo dicht bij huis geweest.

Namens het gehele bestuur wens ik jullie een mooie afsluiting van 2018. Geniet van de momenten die je hebt met je dierbaren en een oprecht goed en bovenal gezond 2019.

Edwin Raben,
voorzitter NGS