De boeiende wijnen van Listrac-Médoc

by Paul Op ten Berg

 

De boeiende wijnen van Listrac-Médoc

Door Paul Op ten Berg

Op 7 en 8 oktober 2015 bezocht ik in de wijnstreek Listrac-Médoc zeven Châteaux.

De appellation Listrac-Médoc

De in 1957 toegekende appellation Listrac werd in 1986 door het INAO officieel gewijzigd in Listrac-Médoc. Geografisch gezien ligt de gemeente Listrac-Médoc het verste van de Gironde af, aan de route nationale richting Atlantische kust.
 

Terroir

Dat Listrac-Médoc een eigen AOC kent, is te danken aan de aanwezigheid van een waar mozaïek aan terroirs, ook op wijngaardniveau. Kiezelheuvels worden afgewisseld door plateaus met een sokkel van kalk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er sprake is van een grote diversiteit binnen de AOC. De prijzen van wijngaarden liggen vrij hoog, ze variëren van € 75.000 tot € 200.000 per hectare. Maar dat is nog altijd slechts 10% van de prijzen die even verderop in Pauillac of Margaux worden gevraagd.

Het plateau van Listrac-Médoc vormt met 43 meter het hoogste punt van de Médoc. Daardoor is het een waterkering tussen de rivier in het oosten en de Landes in het westen. De natuurlijke afwatering is goed en de druiven rijpen langzaam en regelmatig. Men vergelijkt het terroir van Listrac-Médoc wel met dat van het aangrenzende Moulis, omdat de wijnen enkele overeenkomsten vertonen. Op de kiezelgronden staat vooral cabernet sauvignon, terwijl we op de kalkgronden voornamelijk merlot aantreffen.

 

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand De boeiende wijnen van Listrac-Médoc deel 1.pdfDe boeiende wijnen van Listrac-Médoc deel 1.pdf???1860 kB12-11-2015 14:09
Bewaar het bestand De boeiende wijnen van Listrac-Médoc deel 2.pdfDe boeiende wijnen van Listrac-Médoc deel 2.pdf???2155 kB12-11-2015 14:09