Wijnbouw in Libanon

by Paul Op ten Berg

Wijnbouw in Libanon

Door Paul Op ten Berg

Geografie

Libanon, “het witte gebergte” ligt in het Midden-Oosten tussen Syrië en Israël, aan de Middellandse Zee. De oppervlakte is 10.452 km², circa een derde van Nederland. Er lopen twee bergketens in de lengterichting. De kustvlakte wordt begrensd door het steile Libanongebergte. De hoogste toppen zijn Mount Sannin (2.630 m) en Qurnat as-Sawda (3.080 m). Ten oosten van dit gebergte strekt zich van noord naar zuid de Bekaa Vallei uit, een zeer vruchtbare en waterrijke hoogvlakte, op een hoogte van 900 tot 1.200 meter. Het Libanongebergte beschermt de Bekaa Vallei tegen de hete westenwind in de zomer en tegen de regen in de winter. Nog meer naar het oosten loopt de Anti-Libanon bergketen.

Bevolking en religie

Libanon telt 4,2 miljoen inwoners (VN, 2009). Het is een smeltkroes van de drie belangrijkste monotheïstische godsdiensten – christendom, Islam en Jodendom. De staat erkent 16 geloofsovertuigingen, inclusief de Joodse. Libanon werd onafhankelijk van Frankrijk in 1943.

Economie

De economie draait op de bankensector en op dienstverlening als toerisme en horeca. Een belangrijk deel van het nationale inkomen is afkomstig van de miljoenen Libanese expats. Circa 38% van het land wordt bebouwd met graan, groenten, fruit, tabak en olijven, en er is veel veeteelt. De industrie varieert van cement tot textiel, kleding, meubels, conserven en lichte maaltijden.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Wijnbouw in Libanon.pdfWijnbouw in Libanon.pdf???2011 kB30-11--0001 00:19