Twee karaktervolle wijnen van Vidal-Fleury

by Paul Op ten Berg

 

Twee karaktervolle wijnen van Vidal-Fleury

Door Paul Op ten Berg

 

Hubrecht Duijker schreef al:

 

'Het oudste, continu opererende wijnbedrijf van de gehele Franse Rhône-vallei is vermoedelijk Vidal-Fleury. Waarvan de origine terug gaat tot 1781. Bij gebrek aan opvolging werd het anno 1984 overgenomen door (plaatsgenoot) Guigal die er vervolgens stapsgewijs grote investeringen heeft gedaan. Waaronder de bouw van een hypermodern, nieuw keldercomplex. Dit alles is de wijnkwaliteit ten goede gekomen’.

Van de producent ontving ik ter beoordeling proefflessen van twee rode Cru’s uit de noordelijke Rhône, aan weerszijden van de rivier. Zoals boven vermeld is de kwaliteit van de wijnen van Vidal-Fleury sinds de overname door Guigal weer op het niveau beland dat de wijnen vroeger hadden. Het bedrijf was min of meer ingeslapen en de familie had geen opvolging. Wijngaarden en installaties waren sterk verwaarloosd en niemand bekommerde zich om kwaliteit.

Nieuwe directie en renaissance

De investeringen en vooral de kennis en vaardigheid van Guigal zorgden voor een renaissance. Zoiets begint natuurlijk in de wijngaarden en er gaan decennia overheen voordat daar alles weer optimaal is. Er werd een nieuwe ultramoderne kelder gebouwd. Directie en vinificatie werden toevertrouwd aan Guy Sarton du Jonchay, een van de meest gerenommeerde wijnmakers van Frankrijk. Hij is volledig zelfstandig, kiest zelf de druiven uit en heeft zijn eigen wijze van vinificatie en opvoeding, die verschilt van die van Guigal.

 

 

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Twee karaktervolle wijnen van Vidal.pdfTwee karaktervolle wijnen van Vidal.pdf???166 kB06-05-2019 13:13