Opleving in de Beaujolais
- by Paul Op ten Berg
Opleving in de Beaujolais
Verslag van de NGS proeverij van Beaujolais wijnen op 10 september 2018
in het kader van het evenement Chef’s (R)evolution te Zwolle.
Door Paul Op ten Berg
Inhaalslag
De wijnsector in de Beaujolais had altijd wat last van navelstaarderij. Zo mocht tot voor kort niemand een wijngaard kopen in Moulin-à-Vent, de wijnboeren zijn er trots op hun terroir. Maar de nationale en internationale wijnpers signaleert er de laatste jaren een opleving en een inhaalslag.
Behalve gevestigde producenten die garant staan voor kwaliteit en karaktervolle Beaujolais, zijn er veel jonge wijnmakers die zich profileren en zich concentreren op kwaliteit, authenticiteit en imago. Ze hebben reizen gemaakt en in andere landen gewerkt. Het werd dan ook tijd voor het NGS om aandacht te besteden aan het hoofdstuk Beaujolais. Deze proeverij omvatte wijnen van gevestigde producenten, maar ook van de jonge garde.
Presentator was Beaujolais kenner en wijnhandelaar Hans Meijboom, die samen met zijn vrouw 13 jaar een hotel-restaurant heeft gehad in de streek. Hij was een korte periode wijnimporteur (wijnwinkel “Prestige Wijnen” te Oosterhout, onlangs verkocht). Hij kent de Beaujolaisstreek, de wijnen en veel wijnproducenten.