Chateau de Gaudou - een Cahors nieuwe stijl

by Paul Op ten Berg

Voor u geproefd: Château de Gaudou – een Cahors nieuwe stijl

Door Paul Op ten Berg

Fabrice Durou, voorbeeld van de nieuwe generatie wijnproducenten van Cahors, is goed bezig. Zijn familie maakt al 7 generaties lang – 2 eeuwen overspannend - wijn in de vallei van de Lot. Fabrice heeft goed begrepen dat de strenge stijl van de Cahors uit het verleden in deze tijd niet meer past. Concentratie en structuur worden bij zijn wijnen omringd door souplesse en balans. En dat zonder te vervallen in populaire karakterloosheid. Hij blijft trouw aan de tradities, maar presenteert moderne wijn.

 

Wijnbouw

Net voor de phylloxera had Cahors nog 40.000 ha wijngaarden, in 2005 was dat nog maar een tiende ervan. Château de Gaudou bezit 35 ha, met ligging op het zuiden en zuidwesten. Er is sprake van een zeer gunstig microklimaat. De wijnstokken zijn gemiddeld 33 jaar oud (tussen 10 en 120 jaar) en bevinden zich grotendeels op de zacht glooiende hellingen van de tweede en derde terrassen aan de rivier de Lot, met bodems van kiezel en klei. De plantdichtheid bedraagt 4200 à 5500 stokken/ha. In de wijngaard is de snoeiwijze de enkele Guyot. Sinds begin jaren 90 wordt milieubewust gewerkt en tussen de rijen wijnstokken staat begroeiing. Bladverwijdering en groene oogst worden toegepast.

Vinificatie

Na de selectie op een sorteertafel wordt, afhankelijk van het oogstresultaat, korter of langer een koude inweking toegepast, gevolgd door vergisting op de schillen gedurende 3 tot 6 weken. Na de gisting vindt dan nog een warme inweking plaats. De wijn van Cahors heeft zeer veel kleur en tannine en werd daarom vroeger zwarte wijn genoemd. De voornaamste aroma’s zijn de van bramen, drop en zwarte bessen.Château de Gaudou Tradition 2006, AOC Cahors

Van 80% malbec (synoniemen cot en auxerrois), 15% merlot en 5% tannat. De wijnstokken zijn 20 jaar oud en het rendement bedraagt 50 hl/ha. De druiven worden machinaal geoogst en bij aankomst geselecteerd op een sorteertafel. De vinificatie is traditioneel, met koude inweking.
Kleur: diep geconcentreerd robijnrood
Geur: fris en vitaal, bramen en bosbessen, fijne kruiden op de achtergrond
Smaak: zachte inzet, lenige souplesse, vlezig zwart bosfruit (bramen en bosbessen), wat inkt, prima zuurgraad, aangename tannines
Finale: goede lengte met ook wat chocolade
Totaalindruk: zuivere wijn met onberispelijke balans, geur en smaak zitten op een lijn, de wijn is nu prima op dronk.

Château de Gaudou Cuvée Malbec Rosé 2008, AOC Cahors

Van 100% malbec.
Kleur: vitaal oranje-frambozen met flinke concentratie
Geur: vineus met subtiele kruidigheid en tamelijk expressief, floraal, klein rood fruit, levendig
Smaak: sappige, droge inzet met gemiddelde concentratie van aalbessen en frambozen en goede zuurgraad
Finale: rechtlijnig en zuiver, gemiddelde lengte
Totaalindruk: aantrekkelijke rosé, zowel geschikt als aperitief als bij lichte gerechten
Importeur: Colaris € 6,75 incl. BTW
Château de Gaudou Grande Lignée 2006, AOC Cahors
Van 85% malbec en 15% merlot, 14 maanden houtopvoeding.
Kleur: diep kersenrood met nog wat paars
Geur: bloesem, rokerig, iets vanille en kruidnagel, cassis, blauwe pruimen, mint
Smaak: zwart fruit, goed in balans met zachte en fijne tannines, levendige zuurgraad
Finale: warme impressie van bessen en pruimen met vanille, gemiddeld qua lengte
Totaalindruk: vraagt om een goed stuk vlees
Importeur: Colaris € 7,75 incl. BTW
Château de Gaudou Cuvée Renaissance 2006, AOC Cahors
Cuvée van 100% malbec druiven van 3 hectare wijngaarden op het 3e terras, met 33-60 jaar oude stokken. Rendement 35 hl/ha. Naar gelang het oogstjaar koude of warme inweking. Opvoeding gedurende 18 maanden op nieuwe barriques.
Kleur: zeer diep granaatrood met nog veel paars
Geur: inkt, mineralen, bramen, cassis, zwarte kersen, chocolade, intens
Smaak: krachtig en stevig, met fraai afgeronde tannines en geweldige souplesse; heerlijk rijp fruit van cassis, kersen en pruimen met veel materie, doorspekt met fijne specerijen; opmerkelijk goed houtgebruik
Finale: stijlvol en rechtlijnig met prima zuren
Totaalindruk: bijzondere Cahors, stijgt flink boven de image van de streek uit; prachtig bij stoofgerechten met specerijen; deze malbec kan zich meten met zeer goede Argentijnse malbecs.

www.chateaudegaudou.com