Verticale proeverij Domaine Tempier

by Paul Op ten Berg

Verticale proeverij Domaine Tempier

d.d. 21 juni 2004 door De Vier Heemskinderen – Importeurs van Bijzondere Wijnen.

Verslag Paul Op ten Berg.

In het Amsterdamse restaurant Bordewijk presenteerde Daniel Ravier van Domaine Tempier in Bandol een serie van 21 wijnen. Een bijzondere belevenis. Immers, dit Domaine staat bekend als de absolute referentie van de appellation Bandol.

Bandol en mourvèdre

Bandol is een oud havenstadje aan de Mediterranée, gelegen tussen Toulon en Marseille, het is één van de oudste nog producerende wijngebieden ter wereld (vanaf 600 voor Chr.). De achterliggende schrale heuvels bieden een buitengewoon geschikt terroir voor de mourvèdre, een moeilijk te hanteren druif die erg goed bestand is tegen grote hitte, waarbij zorg en inspanning worden beloond met boeiende wijnen. Hierbij speelt het maritieme microklimaat een belangrijke rol, ze voorkomt te grote droogte waardoor de rijping van de druiven blokkeert, terwijl de mistral verkoeling brengt in dit hete klimaat.

Nergens komt de mourvèdre druif zo tot zijn recht als in Bandol, bron van de mooiste rode wijnen in de Provence. Mourvèdre levert hier karaktervolle wijnen met een gedegen structuur en boeiende complexe aroma’s.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Verticale proeverij Domaine Tempier.pdfVerticale proeverij Domaine Tempier.pdf???108 kB30-11--0001 00:19