NGS proeverij van wijnen uit 5 nieuwe EU landen

by Paul Op ten Berg

Verslag van de NGS proeverij van wijnen uit 5 nieuwe EU landen, gehouden op 20 september 2004 in Grand Hotel Karel V te Utrecht. Door Paul Op ten Berg.

Op 1 mei 2004 zijn tien nieuwe landen toegetreden tot de Europese Unie. In zes van deze landen wordt wijn geproduceerd, reden waarom de NGS Proefcommissie besloot om een overzichtsproeverij van de wijnen van deze landen te organiseren. Het werden uiteindelijk vijf landen, omdat Slowakije in een laat stadium niet meedeed. Vier ambassadeurs gaven acte de présence en onderstreepten daarmee de wens, om er ook op wijngebied bij te gaan horen.

De NGS Proefcommissie onder leiding van René Persoon nam zowel contact op met de Ambassadeurs als met enkele voorzitters van de Sommelierverenigingen in de betrokken landen. Omdat de wijnsector van enkele van deze landen echter nog onvoldoende professionaliteit heeft, is het selecteren van de wijnen en het verzamelen van informatie een lastige en tijdrovende zaak. Toch lukte het om een zeer interessante, in sommige gevallen verbazingwekkende, proeverij neer te zetten.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Verslag van de proeverij van wijnen uit 5 nieuwe EU landen.pdfVerslag van de proeverij van wijnen uit 5 nieuwe EU landen.pdf???292 kB30-11--0001 00:19