NGS proeverij van Canadese wijnen

by Paul Op ten Berg

Verslag van de NGS proeverij van Canadese wijnen op 30 augustus 2004

in Bilderberg Hotel De Bovenste Molen te Venlo – door Paul Op ten Berg

Canada is als pril wijnland bezig met een sterke opmars, waardoor het alle aandacht verdient. Waar tot voor kort alleen de Canadese Icewine internationaal bekend en gewaardeerd was – de eerste werd in 1973 geproduceerd in British Columbia - worden nu steeds meer droge witte en rode wijnen gemaakt. Tien jaar geleden proefde ik op de Canadese Ambassade in Wenen nog de oude stijl hiervan. Het waren chardonnays en pinot noirs met overdreven hout en een disbalans. Een reden te meer om de huidige versies van deze en andere druivensrassen met extra aandacht te proeven.

Dat Canada het hoofdstuk wijn serieus neemt, blijkt onder meer uit de twee universiteiten waar een faculteit voor wijn bestaat. In Ontario is de Brock University gevestigd, met een geavanceerd onderzoeksinstituut, het CCOVI (Cool Climate Oenology and Viticulture Institute) en in Vancouver de University of British Columbia. Verder is het wijntoerisme in Canada behoorlijk ontwikkeld, inclusief de nodige wijnfestivals.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Verslag van de proeverij van Canadese wijnen op 30 augustus 2004.pdfVerslag van de proeverij van Canadese wijnen op 30 augustus 2004.pdf???213 kB30-11--0001 00:19