La Mancha

by Paul Op ten Berg

La Mancha – de coming out van de grootste wijnstreek ter wereld

Verslag van de perspresentatie van de wijnen en delicatessen van Castilla La Mancha, gehouden op 8 juni 2004 in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag. Door Paul Op ten Berg.

Perspresentatie

Voorafgaand aan de proeverij gaf Emilio Saez van Eerd een boeiende en deskundige presentatie van dit enorme gebied. Het wijngebied, met meer dan 500.000 ha, ligt centraal in Spanje en is een van de 17 deelstaten van Spanje, verdeeld over vijf provincies: Guadalajara, Toledo, Cuenca, Ciudad Real en Albacete. Dit land kent namelijk sinds de invoering van de democratie in 1975 (?) een onderverdeling in deelstaten, vergelijkbaar met de Duitse situatie.

Hoogvlakte

Deze deelstaat, 2 maal zo groot als Nederland, ligt in La Meseta, een uitgestrekte hoogvlakte op 800 tot 1000 meter hoogte, die in het noorden en oosten begrensd wordt door grote bergketens. Men vindt hier uitgestrekte natuurgebieden. Het extreme landklimaat wordt sterk beÎnvloed door de westenwind vanuit Portugal. ’s Zomers stijgt de temperatuur ruim boven de 40°C. In de streek wordt voornamelijk landbouw verricht (wijn en olijfolie); landbouw is dan ook essentieel voor de toekomst van dit gebied. Voor olijfolie heeft Castilla La Mancha in Spanje de 2e plaats qua productie. In heel Spanje bevinden zich 300.000 ha olijfgaarden.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Verslag presentatie La Mancha.pdfVerslag presentatie La Mancha.pdf???119 kB30-11--0001 00:19