VINS DE PAYS D'OC

by Paul Op ten Berg

VINS DE PAYS D'OC

Verslag van de proeverij in aanwezigheid van vele producenten, georganiseerd door het Syndicat des Producteurs de Vin de Pays d'Oc www.vindepaysdoc.com

op 15 mei 2003 in de Amsterdam Arena.

Door Paul Op ten Berg

De Vin de Pays d'Oc is marktleider van de Vins de Pays. Bovendien is Vin de Pays d'Oc de derde grootste exporteur van cépagewijnen en de grootste exporteur van Franse wijnen. Een derde van de Languedoc-Roussillon streek is bedekt met wijngaarden. Met een oppervlakte van 300.000 ha is dit 's werelds grootste wijngaard, drie maal zo groot als die van Bordeaux.

Omdat de streek zo groot is, worden buitengewoon veel soorten terroir aangetroffen. Op zandsteen, kalk, schalie, klei en kiezel groeien 31 verschillende druivensoorten. Dit zijn voor rode wijnen vooral Cabernet-Sauvignon, Merlot en Syrah, verder Cabernet-Franc, Cot (Malbec), Mourvèdre, Pinot Noir, Cinsault en Grenache Noir. Voor wit zijn dit voornamelijk Chardonnay, Sauvignon Blanc en Viognier, maar ook Chasan, Chenin Blanc, Colombard, Grenache Blanc, Macabeu, Marsanne, Mauzac, Muscat, Roussanne, Sémillon, Terret en zelfs Rolle (Vermentino).

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand VINS DE PAYS D'OC.pdfVINS DE PAYS D'OC.pdf???118 kB30-11--0001 00:19