Crus Bourgeois Médoc 2000

by Paul Op ten Berg

Verslag van de presentatie van Crus Bourgeois Médoc 2000

in Grand Hotel Huis ter Duin te Noordwijk op 6 mei 2003

Door Paul Op ten Berg

Van de grandioze oogst 2000 waren maar liefst 155 Crus Bourgeois wijnen aanwezig. Slechts enkele wijnen ontbraken, enerzijds omdat de Châteaux geen lid zijn van het Syndicat des Crus Bourgeois du Médoc (zoals Gloria en Phélan-Ségur) en sommige om andere redenen. De prachtige rijpheid van de druiven kwam bij alle wijnen uitstekend tevoorschijn. Mede daardoor was ook de verscheidenheid in terroir heel mooi te proeven. Maar ook de verschillen waren duidelijk. Een kopgroep van circa 40 wijnen voerde het peloton aan. Heel vaak bezaten de wijnen een diepe kleur en rijpe, zachte, krachtige tannines. Het fruit was bij de beste wijnen spectaculair van concentratie.

Het is inmiddels duidelijk, dat in de groep van de Crus Bourgeois uitstekende wijnen te vinden zijn, die qua prijs prima kunnen concurreren op de internationale markt van kwaliteitswijnen. Deze marktpositie en het image van redelijk betaalbaar worden als verworvenheid gekoesterd. De Crus Bourgeois steken qua prijs in positieve zin schril af tegen de Grands Crus Classés, die immers sedert jaren de prijswaanzin in pacht hebben.

In gesprekken met Jean-Pierre Foubet, eigenaar en algemeen directeur van Château Chasse-Spleen en met Dominique Hessel, eigenaar van Château Moulin à Vent en voorzitter van het Syndicat des Crus Bourgeois du Médoc, bleek eens te meer dat de producenten van de Crus Bourgeois helemaal niet uit zijn op spectaculaire veranderingen. Men wil in eerste instantie al het goede behouden en slechts op details naar verbeteringen zoeken. Vooral het werk in de wijngaard krijgt hierbij de meeste aandacht.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Verslag van de proeverij van Crus Bourgeois Médoc 2000.pdfVerslag van de proeverij van Crus Bourgeois Médoc 2000.pdf???52 kB30-11--0001 00:19