Proeverij Allegrini

by Paul Op ten Berg

Verslag van de NGS proeverij met wijnen van de vooraanstaande producent Allegrini, gehouden op 17 november 2003 in The Grand te Amsterdam. Presentatie Marcel Hompe van importeur Résidence Wijnimport. Verslag Paul Op ten Berg.

Proefnotities van Paul Op ten Berg en Mark L’Abee.

Deze proeverij zou aanvankelijk worden gepresenteerd door Marilisa Allegrini. Na het noodlottige ongeval van haar broer Walter, die 2 maanden geleden in de wijngaarden met zijn auto een ravijn in reed, gaf zij echter te kennen dit emotioneel nog niet aan te kunnen. Marcel Hompe heeft daarop, in nauwe samenwerking met Noël Vanwittenbergh, op uitstekende wijze haar taak overgenomen.

Valpolicella als wijnstreek

De Valpolicella streek, 240 km² groot, in het noordwesten net boven Verona, provincie Veneto, kent een lange wijnbouwgeschiedenis. In het midden van de tweede eeuw voor Christus werd de streek bewoond door de Arusnati, die van de Romeinen enige vorm van zelfbestuur mochten houden. In die tijd werd een begin gemaakt met het cultiveren van de wijnstok. Ondanks invasies van barbaren ging de wijnbouw in de middeleeuwen gewoon door. Rond het jaar 1000 kwamen kloosters en kastelen in de streek en zorgden monniken voor de wijngaarden. Maar aan het einde van de middeleeuwen namen de rijke edelen de streek over van de monniken en hadden meer belangstelling voor graan en zijderupsen. De wijngaarden raakten in verval en pas na de tweede wereldoorlog ontstond nieuwe belangstelling voor wijnbouw in de streek.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Verslag van de NGS proeverij Allegrini.pdfVerslag van de NGS proeverij Allegrini.pdf???115 kB30-11--0001 00:19