Seminar over de invloed van gecultiveerde gisten

by Paul Op ten Berg

Verslag van het seminar over de invloed van gecultiveerde gisten op geur en smaak van wijn, gehouden door Cees van Casteren op 31 maart 2003 in restaurant Het Koetshuis te Bennekom.

door Paul Op ten Berg

Inleiding en geschiedenis

Gisting ofwel fermentatie vindt niet alleen bij wijn plaats, maar natuurlijk bij vele andere producten. Een voorbeeld is de bierproductie, maar ook bij de bereiding van citroenzuur en in de farmaceutische industrie wordt met gisten gewerkt. Gisting is een natuurlijk biologisch proces, dat waarschijnlijk zo oud is als de mensheid. In de oudheid dacht men, dat gisting te maken had met koken. En in de 16e eeuw ontstond bier, dat door gisting een schuimkraag kreeg. Het inzicht in de wetenschap van gisten is heel recent.

Pasteur ontdekte in 1863 de werking van gistcellen. Hansen (van de Carlsberg brouwerij in Kopenhagen) isoleerde in 1890 als eerste een gistcultuur. Ook Dr. Müller Thurgau stond aan de wieg van deze wetenschap. Pas in 1965 kwamen de eerste twee commerciële giststammen op de markt, uitgebracht door Redstar, de "Montrachet" en de "Pasteur Champagne". De Amerikanen waren direct geïnteresseerd. Ze hadden de gistculturen nodig voor hun enorme cuves, waarvan de gisting met natuurlijke gisten niet was te realiseren.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Verslag Seminar gistculturen d.d. 31-3-2003.pdfVerslag Seminar gistculturen d.d. 31-3-2003.pdf???119 kB30-11--0001 00:19