Wijn- en Spijsproeverij met het thema 'Wild'

by Paul Op ten Berg

Wijn- en Spijsproeverij met het thema 'Wild'

Verslag van de Wijn- en Spijsproeverij met het thema 'Wild', gehouden op zondag 3 november 2002 in Restaurant De Echoput te Hoog-Soeren. Door Paul Op ten Berg.

Deze najaarsproeverij had als extra dimensie de locatie. Midden op de Hoge Veluwe, omringd door de bossen met wild, maar tevens op het Nederlandse 'hoofdkwartier' van Wijn-Spijs, de Academie voor Gastronomie van Peter Klosse, waar onder meer de opleiding tot Gastronoom-Sommelier wordt gegeven.

Peter heeft zich de laatste tijd, samen met wetenschapper dr. ir. Bob Cramwinckel van het Centrum voor Smaakonderzoek in Wageningen, gebogen over de tot nu toe gehanteerde organisatievorm van wijn-spijsproeverijen. Beiden vonden het tijd, om een nieuwe aanpak te introduceren. En de najaarsproeverij van het NGS was een mooie gelegenheid om deze vernieuwende opzet door een gezelschap van ervaren proevers op haar werking te laten toetsen.

Vele proevers laten zich immers leiden door emoties en zetten een hedonistische benadering neer. Cramwinckel en Klosse pleiten echter voor een empirische aanpak. Hierbij worden wijnen en spijzen bij de zoektocht naar hun identiteit als het ware onder de loep gelegd, waarbij de minuscule eigenschappen samen een soort vingerafdruk vormen.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Uitwerking van de proeverij wild met wijn 2-11-2002 door Klosse en Cramwinckel.pUitwerking van de proeverij wild met wijn 2-11-2002 door Klosse en Cramwinckel.p???169 kB30-11--0001 00:19
Bewaar het bestand Wijn- en Spijsproeverij met het thema 'Wild'.pdfWijn- en Spijsproeverij met het thema 'Wild'.pdf???199 kB30-11--0001 00:19