Estafettepen door Robin Overdreef

by Marja Brouwer

"Waarom sommelier worden......"

Als je ouders een horecabedrijf hebben wordt je, denk ik, al snel 'besmet' met het virus....
Na het voortgezet onderwijs, hup...richting Hotel Vakschool Wageningen, de zogenaamde vierjarige MHS-opleiding.alt 

Ik wist 't helemaal, ik zou kok worden. Echter de docent had al snel in de gaten dat dit niet mijn roeping was en verzocht mij vriendelijk, doch dringend van dit traject af te zien, om zo geen gevaar te vormen voor de volksgezondheid :-)

Oké, de bediening, want in de weekeinden was ik toch al aan het bijklussen, dus zien wat hier mogelijk is.....en tevens de mogelijkheid om als extra vakkeuze "wijn" toe te voegen!
De praktijkdagen waren geweldig, ik voelde mij als een vis in het water en dan die extra training over wijn van de heer Nijsink, wat een gepassioneerde uitleg over wijn!!!!
Ik wilde hier meer en meer over weten, ik geloof zelfs dat onze huidige voorzitter, Edwin, nog een gastcollege heeft gegeven. Tijdens mijn stage periodes heb ik dan ook bewust gekozen voor hotels/restaurants waar serieus met wijn werd omgegaan.

Vervolgens aan het werk, begonnen in de Achterhoek en redelijk snel richting “het westen” waar restaurant Hermitage de uitdaging was. Ik heb hier meer en meer kunnen leren over wijn en spijs, samen met Alex Klein, toch wel iemand die het een en ander weet op dit gebied, zeker toen!
Ik merkte dat ik zelf steeds trefzekerder werd en meer vrijheid kreeg binnen het bedrijf, zelfs op het moment dat ik de functie van maître-sommelier ging vervullen. Vanaf toen ging 't snel...ik werd in 'het wereldje' herkend en uitspraken van de kenners en inspecteurs van "jij komt er wel...gedreven....etc", zorgden voor nog meer motivatie en de wil om te groeien!
Dit resulteerde in de titel “Sommelier en restaurant van het jaar 2008” van de restaurantgids Grootspraak. Ontzettend leuk omdat het een gevoel geeft dat je goed bezig bent en blijkbaar op de goede weg zit.

In 2008 kreeg ik de mogelijkheid om binnen De Zwethheul te beginnen als sommelier en in 2009 bij de nieuwe eigenaar, Mario Ridder, door te gaan.
Ik heb tot op de dag van vandaag geen spijt van deze keuze!
Vanaf het begin kreeg ik van Mario het volste vertrouwen en de kans mijzelf nog veel verder te kunnen ontwikkelen op het gebied van wijn en spijs.
Hij legt de lat ontzettend hoog en dit is een heerlijke drijfveer, buiten het discussiëren om, omtrent de invulling van arrangementen en het bijhouden van de wijnkaart.
Ik weet van mezelf dat ik hier behoorlijk ben gegroeid qua kennis en persoonlijkheid en durf toch wel te stellen dat ik inmiddels wel wat kan vertellen over wijn en spijs, hetgeen ik in de afgelopen 17-18 jaar geleerd/opgebouwd heb!

En dan....wordt je ineens wijn-spijs specialist in GaultMillau 2014! Wat een schok. Ik heb dit niet zien aankomen, maar ben er zo ontzettend blij mee dat, wat ik doe alom gewaardeerd word door een grote groep 'kenners', maar nog belangrijker...de gasten die De Zwethheul bezoeken!

Waarom sommelier worden......
Ik zou niets anders willen omdat er zoveel diversiteit in wijn bestaat. Het is toch waanzinnig om al die prachtige aroma’s en smaken uit die kleine te krijgen en te kunnen proeven!!
Alles kunnen en mogen proeven wat geboden wordt over de wereld, wie kan dat zeggen?!
Samenwerken met een gedreven chef en samen met alle collega's proberen het hoogst haalbare na te streven in een prettige (werk)omgeving is ook geweldig. Maarrrrrr.......het allerfijnste is toch wel, dat gasten onder de indruk raken van het eten en de begeleidende wijnen en horen hoeveel tijd en moeite hierin gestoken wordt!
Als ze vervolgens het restaurant verlaten en je bedanken voor een memorabele avond, dan is dit voor mij de ultieme drijfveer om de dag erna er weer tegenaan te gaan!

Je moet wensen blijven houden, die zijn er zeer zeker nog, ook voor mij.....
Maar ik zeg/schrijf je...wees belangstellend, luister naar anderen, sta open voor (opbouwende) kritiek, met theorie alleen red je het niet, een flinke dosis wilskracht en de bereidheid om aan te pakken is zeker zo belangrijk, wil je het kunnen redden in de wereld van de sommellerie!

Hartelijke groet, santé!

Robin Overdreef
Restaurant De Zwethheul