Estafettepent: Ruth Siegers

by Marja Brouwer

Waarom sommelier?

Een tijdje geleden, op een van eerste echte zomerdagen van het jaar, werd ik gevraagd een artikel te schrijven voor de website van het Nederlands Gilde van Sommeliers.
Na wat dagen met dat leuke idee in mijn hoofd te hebben rondgelopen moest ik een thema bedenken. In gedachten ging ik terug naar waarom ik sommelier wilde worden, wat mij inspireert en hoe ik geïnspireerd blijf in dit mooie vak. Zie daar, mijn thema gevonden.

Inspireren
Na de hotelschool opleiding wist ik niet zo goed welke kant ik op wilde met mijn carrière. Via een kleine omweg ben ik bij het Koetshuis in Bennekom terecht gekomen. Hier maakte ik kennis met wijn en wilde ik meer leren over de wijnen en hun oorsprong, elke keer als ik een fles wijn open. Na wat omzwervingen door het land ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij Screaming Beans in Amsterdam. Een combinatie tussen wijnen, koffie en mooie gerechten. Iedereen bij Screaming Beans brengt zijn eigen expertise mee, we werken met sommeliers, koks, barista’s, etc., met als belangrijk doel van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Dit alleen al maakt de omgeving heel inspirerend en uitdagend. Gasten komen vaak speciaal voor de wijnen en dat geeft mij de kans mijn kennis met hen te delen.

Reizen en leren
Enkele maanden geleden heb ik met een groep internationale sommeliers de Rheingau en Pfalz in Duitsland bezocht. Naast bezoeken aan bijzondere wijnmakers, “oude” en “nieuwe” generatie, stonden er ook masterclasses van verschillende Masters of Wine op het programma. Een van de meest bijzondere werd gegeven door Jeannie Cho Lee. Jeannie is de eerste Aziatische Master of Wine. Zij heeft zich verdiept in wijn-spijs combinaties met Aziatische gerechten. Hierdoor kijkt zij meer naar het mondgevoel dat een gerecht geeft en het mondgevoel van de wijn. Zij gaf mij een nieuwe kijk op de combinatie tussen wijn en spijs. Wat mij ook heeft geïnspireerd tijdens deze reis is het contact met mensen van over de hele wereld met dezelfde interesse in wijn. Zo ook Emily Poole uit de Verenigde Staten. Zij heeft in een klein plaatsje in de VS een wijn- en delicatesse winkel waar zij, naast de wijnen uit haar eigen land, ook veel Duitse wijnen verkoopt. Om haar klanten de meeste informatie te kunnen geven reist zij regelmatig af naar Duitsland om wijngaarden te bezoeken. Of de aanwezige sommeliers uit Scandinavië, die ik op mijn reis ontmoette. Zij vertelden mij dat meer dan 50% van hun wijnverkoop Duitse wijn is.

Nieuwe generatie
Momenteel komt in de Duitse wijnmakerij een nieuwe generatie op, zoals ook in andere delen van Europa. Ik heb kennis gemaakt met het samenwerkingsverband Wine Changes. Dit is een groep van acht jonge wijnmakers die samenwerken om hun product zo goed mogelijk te maken en om samen publiciteit te geven aan hun wijnen en werkwijze. Deze groep is samengebracht door de pastoor van het dorp. Hij geeft het gezelschap ruimte in zijn huis om samen te komen en met elkaar te praten over wijn maken en de problemen of uitdagingen die hierbij een rol spelen. Het zijn allemaal jonge mensen met een wijnopleiding in Duitsland, of ze reisden naar de landen in de oude en nieuwe wijnwereld. Deze kennis nemen zij mee naar de wijn domeinen van hun ouders en zorgen voor vernieuwing en hervorming.

Het mooiste van mijn vak is en blijft de wijn zelf. Wijn verbindt, wijn zorgt voor een verhaal en het emotioneert. Dit doet het over de hele wereld. Ik zal daarom ook nog heel lang in het sommeliers vak blijven en ons mooie beroep blijven promoten.

Ruth Engels-Siegers,

sommelier Screaming Beans