Chefs en sommeliers: doe mee met de Côtes du Rhône wijn-spijs wedstrijd!

Marja Brouwer

De Côtes du Rhône zijn benieuwd welke gerechten Nederlandse chefs aan hun klanten voorstellen bij hun wijnen en dagen restaurateurs met een wijn-spijswedstrijd uit.

Wat moet je doen?
Stuur vóór 30 september je favoriete AOC Côtes du Rhône of AOC Côtes du Rhône Villages combinatie (rood, wit of rosé) in:
• korte beschrving van je wijn (naam van de wijn, naam van de producent/uw leverancier, druivenrassen, jaargang en vinificatiemethode)
• uw recept (inclusief ingrediëntenlijst), samen met een foto van het gerecht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een jury - samengesteld uit een sommelier, een journalist en een wijnhandelaar - maakt op basis hiervan een eerste selectie van 20 deelnemers.
Deze 20 finalisten worden uitgenodigd om hun wijn-spijscombinatie te presenteren aan de jury op maandag 22 oktober in kookschool Keizer Culinair in Amsterdam.

Wat kunt je winnen?
1. De twee restaurants met de beste wijn-spijscombinaties winnen een reis van 4 dagen/3 nachten naar de Côtes du Rhône (datum naar keuze behalve juli en augustus).
2. Beide winnende restaurants zullen hun winnende wijn-spijscombinaties aan een groep wijnhandelaren mogen presenteren tijdens een lunch in november.

(zie ook de bijlage)

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Cotes du Rhone juli 2018.pdfCotes du Rhone juli 2018.pdf???3203 kB27-07-2018 11:23

Wijnreis naar Chili en Argentinië 26 jan t/m 5 februari 2019

Marja Brouwer

Wijnstudiereis Chili & Argentinië 2019 -once in a lifetime-

Deze reis vindt plaats van zaterdag 26 januari t/m dinsdag 5 februari 2019 onder leiding van Frank Donker (specialist Zuid-Amerika) en Ibert van der Waal MV, beiden docent aan de Wijnacademie in samenwerking met ondergetekende Klazien Vermeer, opleidingsmanager Wijnacademie en eigenaar van De Wijnschool.

Conform afspraken met het bestuur van de Wijnacademie is deze reis geen Wijnacademie activiteit en verloopt de inschrijving via de Wijnschool. Accreditatiepunten zijn toegekend en de wijnstudiereis staat in de nascholingsagenda.

Voor meer informatie en inschrijving zie bijlage of de volgende link: http://www.dewijnschool.nl/project/wijnstudiereis-chili-argentinie/.

In de bijlage vind je het programma van de wijn reis naar Chili en Argentinië begin volgend jaar. Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar.

  

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand ProgrammaWijnstudiereisChilienArgentinië2019.pdfProgrammaWijnstudiereisChilienArgentinië2019.pdf???664 kB13-07-2018 13:29

Lendl Mijnhijmer wint Trophée Henriot

Marja Brouwer

Zojuist heeft Lendl Mijnhijmer van Restaurant Twenty Seven in Amsterdam op het Leerhotel het Klooster in Amersfoort het Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers, de Trophée Henriot, gewonnen. Tijdens een groots galadiner waar werd gekookt door verschillende 1-, 2- en 3-sterrenchefs werd dit bekend gemaakt door juryvoorzitter Magda van der Rijst. Sommeliers Adriaan Visser en Richelle van Gemert werden respectievelijk tweede en derde. Lendl Mijnhijmer mag nu twee jaar lang de titel ‘Beste sommelier van Nederland’ voeren. Voor het eerst dit jaar werd ook de René van Heusdenprijs uitgereikt, de prijs voor de kandidaat het onderdeel blindproeven als beste maakte. Deze prijs werd gewonnen door Tristan van Doorn.

Het Nederlands Kampioenschap wordt eens in de twee jaar georganiseerd door het Nederlands Gilde van Sommeliers. Naast de felbegeerde trophée en bijbehorende zilveren broche mocht Lendl Mijnhijmer een magnum Henriot Champagne in ontvangst nemen, werd hem een wijnreis naar Zuid Afrika aangeboden door Wines of South Africa en kreeg hij een glazenpakket van glasfabrikant Riedel. Lendl Mijnhijmer zal naar alle waarschijnlijkheid Nederland vertegenwoordigen op het WK sommeliers 2019 in België.

Op zondagmiddag 13 mei begonnen maar liefst 16 kandidaten aan het Nederlands Kampioenschap uit alle gelederen van de gastronomie, van sterrenrestaurants tot bistrots en wijncafés. De voorronde bestond uit een theoretisch examen en drie praktijkonderdelen zoals een wijn blind proeven, een wijn-spijs combinatie toelichten en een wijn decanteren. De jury bestond naast voorzitter Magda Van der Rijst onder andere uit Thérèse Boer van De Librije, Hilary Akers van het Financieele Dagblad en meesterkok Theus de Kok. Na de voorronde bleven drie kandidaten over die de finale ingingen. Hierbij werden wederom een aantal praktijkonderdelen afgelegd.
 
De bekendmaking vond plaatst tijdens een groots galadiner waar Jonnie Boer (De Librije***), Onno Kokmeijer (Ciel Bleu**), Jarno Eggen (De Groene Lantaarn**),  Adrian Zarzo (Zarzo*) en Raoul Meuwese (HFSLG*) een zaal van 180 gasten van een geweldige maaltijd voorzagen. Initiatiefnemer Paul Frankhuizen van Wijnkooperij De Lange zag daarbij toe op een zeer verzorgd wijnarrangement.
 
De organisatie was namens het Nederlands Gilde van Sommeliers in handen van voorzitter Edwin Raben en Heleen Boom. Het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS), opgericht in 1986, is een samenwerkingsverband waar ongeveer 250 Nederlandse sommeliers bij zijn aangesloten. Door middel van proeverijen, bijeenkomsten, trainingen en online informatievoorziening biedt het NGS een platform voor sommeliers om samen te komen en zichzelf te ontwikkelen. Daarnaast tracht het NGS op die wijze ook het niveau van wijnservice en daarmee het algehele niveau van de Nederlandse horeca en specifiek de gastronomie naar een hoger plan te tillen. Het NGS is geen exclusieve club. Een ieder die als sommelier in Nederland werkzaam is kan zich bij het Gilde van Sommeliers aansluiten. Het NGS is aangesloten bij het internationale Association de la Sommelerie Interationale (ASI) en organiseert als enige organisatie in Nederland daarmee officieel het Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers, in Nederland de Trophée Henriot geheten. Ook stuurt het NGS een afvaardiging namens Nederland naar het Europees- en Wereldkampioenschap voor Sommeliers.

Foto reportage Cava reis

Marja Brouwer

In de fotogallery van deze website staat sinds kort een uitgebreide (300 foto's) fotoreportage van de sommelier reis naar Cava:

https://www.sommeliers.nl/leden/fotogallery

 

Rebellie rond cava

Marja Brouwer

In het Spaanse cava-land Catalonië bruist het van de rebellie tegen goedkope bubbels. De betere producenten willen zich duidelijk onderscheiden van de geldmakers die cava als populaire feestwijn zien. Er doen al verschillende classificatie-systemen de ronde. Maar premium-cava verkopen blijkt nog niet zo eenvoudig. James Lawrence dook erin voor Wine-Searcher
 
‘It's made using the traditional method. It's a globally recognized style – although increasingly threatened by Prosecco – and has no shortage of money behind it. Its heartland Penedès (less than 50 minutes by car from Barcelona) boasts the prerequisites of beautiful scenery and a historic tradition of producing sparkling wine. So why, when the cards appear to be in order, is selling premium Cava such an uphill struggle?

The answer is, of course, image, or lack thereof. Indeed, every writer worth his or her salt has discussed Cava's ingrained image as the "cheap option", a sub-$14 Champagne trade-down and little else. "Despite our continued efforts, promotional activities and positive critical appraisal, selling Gramona as a premium sparkling wine is never easy," admits Ana Lidon, Gramona's export manager.
"Potential clients taste our wines, inform us that they love them, and then add that they doubt their ability to sell our bottles at the price asked."
 
Stepped out
And so it goes on. Some producers, such as Raventos I Blanc and Torres, have sidestepped the Cava designation altogether, while others have put their faith in the Cava de Paraje Calificado initiative. Whether this will make any real difference to the way Cava, or at least premium Cava, is perceived in export markets remains to be seen, but it's fair to say that the trade's response has been mixed.

"I don't think Paraje will make a huge difference," says leading wine buyer Christine Parkinson. "Cava doesn't have the strong positive associations of Prosecco or English sparkling wine, let alone Champagne and it's hard to find guests with strong feelings about it."

Even Codorniu CEO Javier Pages observed last year that "the Paraje initiative is a positive step forward, however, we are mistaken if we believe that simply introducing a new designation on a small percentage of labels will be enough to transform Cava's image."
"What's required is a significant investment in consumer and trade education, to convince the world that Cava can be a product of high quality."

Pepe Raventos is a harsher critic still. "I think Paraje is a terrible idea and won't make any difference – what fixes consumer perception is situated at the low end. It's like trying to offer a few blankets to the victims of great natural disaster and hoping everything will turn out okay", he says.
Some large producers, like Codorniu, have made efforts to move their wines upmarket.
 
Corpinnat
But just when you thought Cava was over unintelligible classifications, along came Corpinnat. The new initiative was announced last month in Cava's heartland – Sant Sadurní d'Anoia.

Six of the region's most quality-conscious growers – Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca and Torelló – inaugurated the classification, which boasts a fully registered certification with the European Union and, as you'd expect, stipulates strict quality guidelines for its members.
"The idea of forming a private association arose during talks among Cava producers in 2012", says founding member Xavier Gramona.

"We were worried about Cava's global image, prices, and other issues all related to quality wines. But our main gripe was that the DO had been petitioned several times to organize the region into sub-zones, a request that was never granted."

Yet its founding members are quick to point out that their certification is in no way meant to compete with Cava de Paraje – in private, though, several individuals have admitted their ambivalent attitudes about the value of the Paraje initiative.

Moreover, according to Recaredo owner Ton Mata, its members have already reached out to 60 cellars in the region to see if they want to join, meaning friction between the growers and the Consejo Regulador may be inevitable.

However, its founders also underline the point that this is no copycat endeavor. Unlike Cava de Paraje, which focuses on single vineyards within the region, Corpinnat's remit is to "define a singular territory and origin", according to Gramona’.