Sommeliers gezocht die handje willen helpen tijdens WK

Marja Brouwer

Van zondag 10 maart tot en met 15 maart 2019 vindt het Wereldkampioenschap Sommelier plaats in Antwerpen. Nog nooit was het zo dicht bij huis!

De organisatie onder leiding van de Belgische voorzitter William Wouters is op zoek naar vrijwilligers om te helpen tijdens deze week.
Men heeft sommeliers nodig gedurende de week om de wijnen te bedienen tijdens de verschillende masterclasses en tevens heeft men sommeliers nodig om de wijnen te bedienen tijdens de gala diners op woensdag 13/03 en vrijdagavond 15/03.

De organisatie voorziet in overnachtingen en maaltijden vanaf zondag 10/03 tot zaterdag 16/03. Tevens kan je als vrijwilliger in de grote zaal de finale bijwonen, natuurlijk ben je als vrijwilliger ook meer dan welkom elke avond in de “bar des sommeliers” en op de afterparty op vrijdagavond 15 maart.

Aanmelden kan je doen bij Marja in volgorde van binnenkomst. Je krijgt een bevestiging en details toegezonden in een later stadium. Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding welke dag(en) je beschikbaar bent. Vul ook even bijgaand formulier in zodat wij de gevraagde informatie direct aan de WK organisatie kunnen geven.

Met vineuze groet en glimlach,

Edwin Raben

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand WKRegistrationformvolunteer.pdfWKRegistrationformvolunteer.pdf???287 kB16-01-2019 15:25

Martien Marcelissen wint WOSA Sommelier Cup

Marja Brouwer

Op dinsdag 8 januari hebben dertien Nederlandse sommeliers deelgenomen aan de Wines of South Africa Sommelier Cup in Amsterdam. 
Het examen bestond uit theoretische vragen over wijnland Zuid-Afrika en een proefexamen.
De winnaar is Martien Marcelissen van VANE Restaurant/Skybar in Eindhoven geworden.
De tweede en derde plaatsen gingen onderscheidenlijk naar Priscilla van der Voort van Restaurant Waterproef en Tim Meyer Viol van Wijnbar Shiraz in Amsterdam.
Op zaterdag 21 september zal Martien deelnemen aan de finale in Kaapstad tegen kandidaten uit o.a. Zweden, Duitsland, Canada, de Verenigde Staten van Amerika, Azië, Afrika en Groot-Brittannië.
De competitie geeft sommeliers de gelegenheid om zich te verdiepen in de wijnen van een land dat op dit moment geldt als een van de spannendste wijnlanden ter wereld. Een week lang rondreizen samen met collega’s die in internationale topzaken werken is een unieke en leerzame kans.
Wij wensen Martien veel succes tijdens de finale in Kaapstad!
Voor meer informatie: https://www.wosa.co.za/sommelier/

Foto van links naar rechts: Priscilla van der Voort, Martien Marcelissen, Tim Meyer Viol

Kerstboodschap van Edwin Raben

Marja Brouwer

Beste sommeliers, vrienden, sponsoren en relaties van ons mooie gilde,

En alweer is er een jaar voorbij.
Ook 2018 kunnen we als memorabel bestempelen. Zoals jullie weten is er weer het nodige gebeurd met als hoogtepunt de Trophée Henriot in Amersfoort welke in mei gehouden werd in nauwe samenwerking met Wijnkooperij de Lange. Deze editie mag toch wel gezien worden als wereldklasse. Het stond als een HUIS en dat kan alleen maar dankzij de hulp en inzet van jullie allen. Daar zijn wij enorm trots op en blij mee. Het niveau van de kandidaten was zeer hoog en werd gevolgd door een wervelende finale tussen Richelle van Gemert, Adriaan Visser en winnaar Lendl  Mijnhijmer.
De beste proever van de wedstrijd was Tristan van Doorn. Hij won de Grote René van Heusden prijs uit handen van Alain Jacobs namens het Duitse Wijn Instituut.
Een prachtige prijs in het leven geroepen als eerbetoon aan René van Heusden.
De jury werd voorgezeten door Magda van der Rijst, die de moeilijke taak had René van Heusden op te volgen. Zij volbracht die taak met verve en waardigheid, waar wij zeer dankbaar voor zijn.
Het tig-sterren diner uit de handen van Jonnie Boer, Adrian Zarzo, Onno Kokmeijer, Jarno Eggen en Raoul Meuwese, was naast de wedstrijd de ultieme kers op de taart.
Ons gilde heeft met deze twee mooie dagen het imago nog meer glans gegeven. Door samen te werken is het ons gewoon gelukt! Het is onmogelijk iedereen nogmaals te bedanken. Maar weet dat we jullie allen verschrikkelijk dankbaar zijn.

Het gaat goed met ons gilde. Veel publiciteit is er gegeneerd door jullie om ons mooie vak waardig neer te zetten in de pers. Er zijn ook volop initiatieven en we groeien. Niet alleen in het aantal enthousiaste leden maar ook in kwaliteit.
Het niveau van de Nederlandse Sommelier zit enorm in de lift. Dat is niet nu maar ook voor de toekomst van enorm groot belang. Wij gaan ook de komende jaar de workshops en proeverijen naar een kwalitatief hoger plan tillen.
Kennisoverdracht en kennisgroei vinden wij van groot belang voor onze vereniging. Ook met behulp van onze partners en relaties.
Bij de Algemene Leden Vergadering op maandag 11 februari volgt meer toelichting.
Het bestuur zal dan de plannen bekend maken.

Dit is ook een goed moment om het bestuur zeer veel dank te betuigen voor hun tomeloze, onvoorwaardelijke inzet. Voor sommige al heel lang zoals Peter Bruins die sinds de oprichting de rol van penningmeester vervult en bovendien in 2018 zijn 40e arbeidsjaar bij de Bokkedoorns viert. Groot respect daarvoor.

Het ASI diploma had dit jaar een internationaal tintje. Erik Zwiebel (Engeland) en Niels Toase (Luxemburg) legden dit examen af samen met Martijn Roos, Adriaan Visser en Priscilla van der Voort. Zij slaagden allen. Het is onze grote wens meer sommeliers met dit internationaal erkende ASI Sommelier Diploma te kunnen verrijken. Dus noteer maandag 4 maart 2019 vast in jullie agenda en meld je direct aan bij Marja!

Helaas is er naast een lach ook een traan. Dit jaar heeft het dagen tranen geregend door het plotselinge overlijden van Lotte Wolf. Geen pen kan beschrijven hoe deze leegte voelt. Ter ere van haar is de Lotte Wolf Foundation opgezet. Björn van Aalst komt zijn initiatief graag persoonlijk toelichten tijdens de ALV. Nog een waardevolle reden om aanwezig te zijn!

En dan op naar het komend jaar, want er staat weer het een en ander te gebeuren. Traditiegetrouw is de opening in het nieuwe jaar de proeverijen op de Wine Professional.
Lendl Mijnhijmer gaat ons land vertegenwoordigen in Antwerpen tijdens het Wereldkampioenschap.
William Wouters, de voorzitter van België, heeft onze hulp gevraagd om te assisteren bij de talrijke Masterclasses en het afsluitende galadiner. Wij als bestuur zijn ervan overtuigd dat we op de hulp van onze leden kunnen rekenen. Ook geeft dit event je de unieke kans om je contacten in de Internationale sommelierwereld aan te boren en te versterken.
Dit keer is dit spektakel nog nooit zo dicht bij huis geweest.

Namens het gehele bestuur wens ik jullie een mooie afsluiting van 2018. Geniet van de momenten die je hebt met je dierbaren en een oprecht goed en bovenal gezond 2019.

Edwin Raben,
voorzitter NGS

 

Pagina 1 van 4