WE ARE SOMMOS
- Marja Brouwer
Ja, maar wie zijn dat nou eigenlijk? En wat willen ze? Wat motiveert hen? Zijn dit nou de zoveelste ‘wijnverkopers’?
Als liefhebber van het verzamelen van potloden van champagnehuizen ben ik de aangeslepen persoon om de estafettepen eens op te pakken.
Mílton belt. Hij is iets van plan. En dat kan hij niet alleen. “Ik heb een idee! Doe je mee?” Ik luister aandachtig.
“Waarom gebruiken wij onze krachten niet, bundelen deze samen en gaan iedereen aan goede wijn helpen”. Nou, inderdaad! Waarom doen wij dat niet? Adviseren, laten proeven, nieuwe wijnen ontdekken, belevenissen en speciale momenten creëren.. en toch schiet er door mij heen; is er nog wel ruimte voor ons in deze al druk bezette wereld van ‘wijnverkoop’?
Wat Mílton toen zei is precies wat we tot op de dag van vandaag proberen te doen.
Wat is het toch bijzonder wat ons wordt aangeboden. Zo veel. En zo verschillend! Van horror verhalen over aangelengde basismost tot aan gouden medaille winnaars.
De consument ziet al gauw door de flessen de wijn niet meer en pakt diegene die er waarschijnlijk het best uit ziet, het goedkoopst is of dan maar de duurste.
Wandelend langs de schappen realiseer je je dat het aanbod te groot is en te onduidelijk maar dat er tussen al die flessen best een paar te vinden zijn die helemaal niet zo verkeerd zijn.
En daar kunnen wij bij helpen. Gebruik je kennis en deel deze, dat is helemaal van deze tijd.
Onze missie: iedereen aan goede wijn helpen. Een verlengstuk voor alle importeurs en een helpende hand voor de zoekende (nieuwe) wijnliefhebber in Nederland. We are SOMMOS.
Who are SOMMOS?
6 sommeliers met hun eigen eigenaardigheden, unieke karakters maar met een onvoorwaardelijke liefde voor wijn. Dat verbindt ons. Gelukkig ook al vóór het SOMMOS ‘tijdperk’ anders was alles heel kunstmatig overgekomen. Je zou ons soms eens moeten horen of zien als we bij elkaar zijn. Als het om wijn gaat hebben we allemaal net even een andere stijl met hier en daar genoeg raakvlakken maar over één ding zijn we het allemaal eens; wij willen iedereen aan de goede wijn hebben. Dé wijn van het moment, of de juist de stijl maar geheel eigenwijs toch tegen de trends in. Of soms er in mee, uiteraard.
Onafhankelijk en gedreven om te delen. Dat maakt je toegankelijk en dat is wat voor mij persoonlijk wijn altijd mag zijn..
Aangenaam, wij zijn Wout, Bjorn, Ruben, Job, Mílton en Stefan.
Qu'est ce que c'est, SOMMOS?
Somos.. het betekent min of meer ‘dit is wie we zijn’ en is omgetoverd naar SOMMOS waarin we straattaal vinden voor het woord sommelier (somm) en hoe veel wijn je ook gehad hebt er staat achterstevoren nog steeds hetzelfde. SOMMOS, zie je? SOMMOS.. handig, toch?
Importeren laten we over aan diegene die daar goed in zijn. Er wordt al zoveel goeds naar Nederland gehaald.
Wijn voor iedereen
Het is naar mijn inziens een voorrecht om te kunnen werken met zulke prachtige wijnen. Wijnen van mensen die ziel en zaligheid steken in hun meest bijzondere eigendom.
Wordt er niet al genoeg gepromoot op TV en internet met producten die achteraf een leugen blijken? Dan is het toch aan ons om het kaf van het koren te scheiden?
Wij, als sommeliers in Nederland zijn idolaat over een zeer bijzonder product. Iets wat eigenlijk iedereen wel interessant vindt. Het fenomeen wijn.
Kijk maar om je heen. Je ouders, ooms en tantes, broer of zus en ook je buren maar ook de gasten in het restaurant waar je werkt.
Want dat staat vooraan. Dat is de basis. Sommelier zijn. En dat, wat we dagelijks als werk en hobby doen, nemen we mee naar huis.
En beperken we ons niet tot de grenzen van het restaurant maar gaan we ‘viral’. Instagram, snapchat, Facebook, pinterest, twitter.. Je ziet wijn overal.
En hoe gaaf is het dat je met wijn alleen al een glimlach kan toveren op een ieder zijn gezicht! (ook al is het soms om te huilen.. ;)
Ik hoop dat we met SOMMOS iets op kunnen zetten waar heel Nederland beter van wordt.
Blijf allemaal wie je bent. Ik kom er met ons zessen achter hoe verschillend we zijn en tegelijkertijd zo hetzelfde.
We zijn uniek en hebben iets bijzonders in handen. En doe het op jouw manier.
Van af en toe een leuke wijn thuis tot Master Sommelier, iedereen zijn eigen ding.
Stefan Wierda
Maître & Sommelier / Restaurant Hotel Merlet