Restaurant Aponiente krijgt derde Michelin-ster

Marja Brouwer

Enkele jaren geleden tipte mijn vriend Frank Smulders MW me dat er in El Puerto de Santa Maria, de havenstad uit de Sherry-driehoek, een restaurant zat dat net zijn eerste Michelinster had gekregen. Hij voorspelde toen ook een derde ster. Dat is uitgekomen. In week 47 kreeg eigenaar Angel León zijn welverdiende derde Michelin-ster. Uiteraard ben ik er een paar keer geweest en was zeer onder de indruk van de creativiteit van Léon. Alle gerechten komen uit de zee. Ik koos steevast voor een menu van 21-gangen met bijpassende sherries. Aponiente heeft toegang tot wijnen uit (stok)oude soleras van diverse bodegas om de creatieve en smaakvolle gerechtjes te begeleiden. Overbodig te zeggen dat ook de Entusiastico, de (enige) biologische Manzanilla van Delgado Zuleta uit Sanlúcar de Barrameda, hier wordt geschonken.
Aponiente is een absolute aanrader voor aficionados van creatief top eten en fraaie sherries.
Vorig jaar verhuisde Aponiente naar een andere locatie in El Puerto. Ik heb vele eettempels bezocht, o.a. El Bulli en diverse in San Sebastian en omstreken, maar de inrichting en het gebruikte servies vind ik het mooiste wat ik ooit in een restaurant heb gezien. De tweede sommelier van Aponiente, de sympathieke Miguel Rodriguez Cortina, werkte vorig jaar enige tijd bij De Librije, bij zijn vriend Sabas Joosten. Sabas en Job Seuren, twee Nederlandse topsommeliers zijn al bij Aponiente geweest. Ik vind dit een geweldige mijlpaal voor het product Sherry. Ik raad dan ook het NGS aan zijn leden te stimuleren naar Aponiente te gaan. Het geweldige product Sherry wordt in Nederland volkomen onderschat. Na die rommel die de Nederlandse wijnhandel in de jaren 70 en 80 verkocht, heeft de kwaliteit van Sherry een enorme metamorfose ondergaan. En dat is bij vele Nederlandse restaurateurs en sommeliers nog onderbelicht gebleven. Het stikt in Nederland van de wijnbars, maar een mooie sherry ben ik nog maar weinig tegengekomen. In Engeland (Sherryland nr 1) heeft men gezorgd voor een groep jonge consumenten die sherry drinken. In Nederland draait wijnhandel bijna alleen maar om geld en helaas te weinig om liefde voor het product. Een glaasje Manzanilla van een topbodega kost ter plekke € 1,30. Onlangs betaalde ik in Amsterdam voor een te warm geschonken glaasje Fino van ok kwaliteit € 4,-. Over diefstal gesproken!

Karel de Graaf

De ontdekking uit Portugal

Marja Brouwer

Al vele jaren behoort Portugal tot mijn meest favoriete wijnlanden. Met z’n unieke druivensoorten en terroirs heeft dit land veel te bieden en te ontdekken. Mijn gasten zijn vaak zeer positief verrast over de pareltjes uit dit land. Met vaak uitgesproken zuren en unieke smaken zijn het gastronomische wijnen pur sang. Gelukkig zie ik Portugal tegenwoordig steeds vaker op de wijnkaart verschijnen.
Onlangs kwam er een nieuwe vondst uit dit land op mijn pad. De wijn werd geïntroduceerd op de13e editie van het Nederlands Wine & Food Festival in Amsterdam.
Wijnhoeve Matton, Portugal specialist pur sang, had iets unieks in zijn portfolio gekregen.
Een witte wijn van jampal, een druivenras waarvan men dacht dat het uitgestorven was. Manz Wines is de enige producent in de wereld die met succes wijn maakt van dit druivenras. Hoe uniek wil je het hebben!
De wijngaarden voor deze Dona Fatima liggen aan de rand van het dorpje Cheleiros, 90 km ten noorden van Lissabon. De wijn wordt dan ook gebotteld als VR Lisboa. De bodem bestaat uit klei en kalksteen met wat vulkanische invloed. De wijn krijgt 6 maanden houtlagering (80% nieuw Frans eiken en 20% Amerikaans eiken).
De wijn is heel zuiver en heeft tonen van steenfruit, citrus en wat licht tropisch fruit, een medium plus zuurgraad maar ook iets filmends in de mond. Wat opvalt, is een duidelijke ziltheid en mineraliteit. Het is een echte gastronomische wijn, die baat heeft bij wat extra zuurstof. Zelf schenk ik hem graag bij coquilles (met vet spek en bisque), maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden. In de laatste Proefschrift (nr. 3, jaargang 26) staat een artikel over deze wijn.
Via dit stukje hoop ik Portugal weer eens onder de aandacht gebracht te hebben. Ga eens op ontdekking zou ik zeggen!
De Dona Fatima, Manz Wines, VR Lisboa is verkrijgbaar bij Wijnhoeve Matton.

Arnold Pater
Sommelier van Kasteel Montfoort

De ontdekking van Martijn Verkerk

Marja Brouwer

De ontdekking van sommelier Martijn Verkerk.

Vin de Savoie: De ideale lentewijn uit het Rhônedal

De Rhône rivier ontstaat in de bergen van Zwitserland en gaat via Gèneve, Lyon, Vienne, Montélimar en uiteindelijk Avignon op in de Middellandse Zee.
Langs de gehele rivier worden bijzondere wijnen gemaakt, van Valais & Vaud in Zwitserland tot Côte-Rôtie, Condrieu en Châteauneuf-du-Pape in Frankrijk.
Voor mij blijft één regio langs de rivier vaak onbelicht: de zuivere fruitige bergwijnen uit de Savoie. 'Onbekend maakt onbemind' is hier meer dan ooit van toepassing.

Het gebied strekt zich uit over 120 kilometer, in het noorden grenst het aan het Lac Léman bij Genève en in het zuiden aan de stad Grenoble. Deze bergregio met wijngaarden tussen 200 en 300 meter hoogte staat voornamelijk bekend om zijn lichte en eenvoudige witte wijn, gemaakt van het druivenras jacquère. De regio kent 17 verschillende AOC wijnen verdeeld per dorp en druif, de bodem bestaat voornamelijk uit kalk en Alpengletsjer gruis.
Zoals zo vaak in Frankrijk is het vaak lastig om te begrijpen wat we nu echt aan het kopen zijn.

Tijdens mijn werk als sommelier ben ik meerdere malen geraakt door de schoonheid van de Savoie wijnen, het liefst uit hele kleine AOC dorpen van lokale druiven.
Er blijft zelfs in een land als Frankrijk nog genoeg te ontdekken.

Mijn favoriete AOC`s uit de Savoie met druivenras vermeld:

1) AOC Ripaille - chasselas (blanc)
2) AOC Chignin-Bergeron – rousanne (blanc)
3) AOC Rousette de Savoie – altesse (blanc)
4) AOC Mondeuse de Savoie – mondeuse (noir)
5) Chautagne – gamay noir
6) AOC Abymes en AOC Apremont – jacquère (blanc)
7) Bugey-Cerdon – mousserende wijn

Twee van deze bijzondere AOC wijnen worden verkocht in Nederland.

Chignin-Bergeron ‘Une Exception’ 2009
Domaine La Combe des Grand'Vignes
www.vojacekwijnen.nl


Mondeuse de Savoie 2007
Domaine Grisard
www.winefromthealpes.nl

Martijn Verkerk
www.smaragdwijnen.nl

S.A. Malvasia Brut Nature

Jan Willem van der Hek

De ontdekking van de Sommelier door Jan-Willem v.d. Hek

‘Myth Busted’
S.A. Malvasia Brut Nature, Bodega Bermejo, D.O. Lanzarote, Spanje


Les twee op de Vinologenopleidingen is: ‘wanneer je op vakantie bent in een zonnig oord en je drinkt een lokale wijn die zowaar indruk op je maakt, neem deze, om teleurstellingen te voorkomen, nooit mee naar huis.’ Een mythe of toch niet? Lees verder in de bijlage de ontdekking van Jan Willem van der Hek.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Jan Willem vd Hek.pdfJan Willem vd Hek.pdf???452 kB30-11--0001 00:19

De ontdekking van Roy Pelgrim en Peter Paul Kleiss

Marja Brouwer

Eerste ontdekking van de sommelier

Roy Pelgrim en Peter Paul Kleiss geven de aftrap met 'hun ontdekking' :

Onze ontdekking van dé echte Fiano di Avellino uit Campania.
De ware meester om deze druif tot een uiterste te laten presteren is het domein Colle di Lapio.
Ik geef toe, in Nederland onmogelijk te vinden, maar ben je dan toch in Italië, neem dan gerust 12 flessen mee!

Dus bij deze:
Fiano di Avellino van Colli di Lapio

Met vriendelijke groet,
Roy Pelgrim & Peter-Paul Kleiss
Sommeliers restaurant Cordial

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Pagina 1 van 2