Nederlands Gilde van Sommeliers

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Nieuws
Nieuws

Lustau naar Walraven|Sax

E-mailadres Afdrukken PDF

Lustau naar Walraven|Sax

Walraven|Sax gaat per 1 februari 2015 de exclusieve distributie voeren van de gehele Lustau sherry wijnportfolio. Hiermee eindigt tegelijkertijd het contract met Delcave NCK B.V. per 31 januari 2015.

Bart Gijtenbeek, Managing Director van Walraven|Sax: “Het is altijd bijzonder als je de absolute top mag vertegenwoordigen. Met Lustau halen we het meest gerespecteerde en internationaal gehonoreerde sherrymerk van de wereld in huis en daar zijn we erg trots op. De komst van Torres in januari en Lustau in februari geven een krachtige en kwalitatieve Spaanse impuls aan de activiteiten van Walraven|Sax voor 2015 en verder. Wij zien voldoende groeimogelijkheden in het uitbouwen van een “boutique” sherry cultuur in Nederland met een topspeler als Lustau”.

Walraven | Sax is opgericht in 1823, gesitueerd in Breda en importeur van o.a. Louis Roederer, Joseph Drouhin, Marqués de Riscal, Trimbach, Marchesi de Frescobaldi, Fonseca Guimaraens, Gallo Family Vineyards, Barefoot en sinds 1 januari Torres.

Lustau

Emilio Lustau is een zelfstandige, kwalitatieve Spaanse sherry producent en sinds 1990 onderdeel van Grupo Caballero. Bodegas Lustau werd in 1896 opgericht door Don José Ruiz – Berdejo. Na zijn dood in 1930 werd de bodega verplaatst naar het oude stadscentrum van Jerez en langzaam uitgebreid. Eigenaar Emilio Lustau begon in de jaren 50 wijnen te exporteren en begreep dat Lustau’s positie in de voorhoede van kwaliteit lag, maar bleef tegelijkertijd trouw aan zijn almacenista roots. Hij introduceerde het Lustau Solera Reserva assortiment en later voegde hij de bekende almacenista reeks toe.

Luis Caballero zorgde bij Bodegas Lustau voor een solide financiële ruggengraat en verdere expansie. Zoals de aankoop van zes bodega’s die toebehoorden aan Domecq, toen dit huis werd verkocht. Meer dan 20.000 vierkante meter aan gebouwen werd gerestaureerd en wordt sindsdien gebruikt om de uitgebreide en exclusieve Lustau wijnvoorraad te huisvesten. Sinds 2008 is het bedrijf ook eigenaar van enkele van de grote Domecq merken en de bijbehorende solera’s: La Ina, Botaina, Rio Viejo Macarena en Viña 25.

Lustau werd afgelopen november opnieuw uitgeroepen tot “The best Sherry in the World” tijdens de IWSC Trophy in Londen. Robert Parker bekroonde meer dan 25 sherry wijnen van Lustau met meer dan 90 Parker Points en Lustau’s oenoloog Manuel Lozano werd voor de zesde keer op een rij uitgeroepen tot “The best Fortified Winemaker in the World” door het prestigieuze IWC.

 

Fimpjes Trophée Henriot 2014

E-mailadres Afdrukken PDF

https://www.youtube.com/watch?v=ajxty6xk14I

https://www.youtube.com/watch?v=3cD-dl6fI6g

 

 

DWI en Geisenheim werken samen bij Engels-talige bachelor-studie

E-mailadres Afdrukken PDF

Deutsches Weininstitut en Geisenheim University werken samen bij

Engels-talige bachelor-studie International Wine Business

Het Deutsches Weininstitut (DWI) gaat in het kader van de door de Geisenheim University nieuw in het leven geroepen bachelorstudie ‘International Wine Business (IWB)’ de colleges verzorgen over de Duitse wijnmarkt in mondiaal perspectief.
 
Een samenwerkingsovereenkomst hierover is aan het begin van het huidige najaarsemester ondertekend door president Prof. Hans Reiner Schultz van de hogeschool en directeur Monika Reule van het DWI. Bij de nieuwe studie, gebaseerd op de al jarenlang gerenommeerde studie ‘Internationale Wijneconomie’, staat de mondiale wijnmarkt in het middelpunt. Deze combineert verschillende aspecten van marketing, commercie, wijnbouw, oenologie en proeftechniek. Hierdoor wordt de hele waardescheppende keten van druif tot fles bij de studie betrokken. Geisenheim is daarmee de eerste Duitse hogeschool die een internationale wijneconomische bachelorstudie met een zakelijke focus in het Engels aanbiedt. 

“We zijn blij tijdens de colleges te kunnen ingaan op de positie van de Duitse wijnbouw ten opzichte van de internationale concurrentie, alsmede op de exportkansen en –risico’s van Duitse wijnen,” aldus Monika Reule naar aanleiding van de ondertekening van de overeenkomst. Volgens professor Prof. Schultz is het DWI voorbestemd voor het vervullen van deze taak: “Als centraal communicatie- en marketingorgaan voor de hele Duitse wijnbouw met bovendien intensieve internationale contacten op het gebied van afzet beschikt het DWI over een compleet marktoverzicht waarvan onze studenten zullen profiteren.”

 

Spannende strijd tussen 4 sommeliers en 4 vinologen

E-mailadres Afdrukken PDF

4 vinologen winnen ‘Grote Prijs Mas la Plana’

Spannende strijd tussen 4 sommeliers en 4 vinologen

Utrecht, 10 september 2014 – Op maandagochtend 10 september 2014 heeft een team van vier vinologen de ‘Grote Prijs Mas la Plana’ in de wacht gesleept. De wedstrijd, die plaats vond in het Beatrix Theater te Utrecht, werd georganiseerd ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van zowel Torres Mas la Plana als de Verenigde Vinologen Nederland (VVN). Tijdens de teamwedstrijd ‘Grote Prijs Mas la Plana’ gingen vier sommeliers (van het Nederlands Gilde van Sommeliers) en vier vinologen (van de VVN) de strijd met elkaar aan, in een format dat op 2voor12 lijkt. Beide teams kregen niet alleen theorievragen voor hun kiezen maar proefden ook blind enkele wijnen.

Het winnende team van vinologen bestond uit: Hans Meijs (wijndocent), Guus Schuijt (voormalig Vinoloog van het Jaar), Maurits Harskamp (sommelier bij Rabobank) en Henk Leurs (restaurant de Voetangel in Ouderkerk aan de Amstel).

In een korte introductie van de wedstrijd vertelde initiator Cees van Casteren MW dat hij samen met Edwin Raben ontdekte dat er sinds het bestaan van de VVN nog niet eerder een evenement samen met sommeliers was georganiseerd. Vervolgens heette Willi Klinger van Austrian Wine Marketing Board alle aanwezigen welkom. Klinger had de ruimte in het Beatrix Theater beschikbaar gesteld voor deze wedstrijd, voorafgaand aan de grote tweejaarlijkse proeverij van Austrian Wine. “Een mooie opmaat naar de proeverij waar vanmiddag meer dan 250 professionals worden verwacht”, aldus Klinger. De presentatie van de wedstrijd was in handen van vinoloog Klaas Drupsteen, bekend van radio en TV, die de teams goed op de proef stelde. De Grote Prijs Mas la Plana werd onder andere gesponsord door de Spaanse producent Miguel Torres.

Na een bloedstollend spannende eindspurt van het team van de sommeliers, bleken de vinologen met slechts één punt verschil te hebben gewonnen.

Prestigieuze vakjury

De vakjury die beide teams beoordeelde bestond uit Corinne Hofland, Purchase & Portfolio Manager van Oud Reuchlin & Boelen, sommelier Edwin Raben en Master of Wine Cees van Casteren. De vier vinologen mochten een bijzondere prijs in ontvangst nemen uit handen van Toni Batet, export manager Europa van Torres. Zij gingen niet alleen naar huis met een fles Torres Mas la Plana 2010 (de veertigste editie sinds de eerste jaargang in 1970), maar ontvingen tevens een fles Marimar Pinot Noir Mas Cavalls uit Californië en Manso de Velasco Cabernet Sauvignon uit Chili.

Het team van sommeliers bestond uit: Edger Groeneveld (Het Koetshuis* in Bennekom), Nic van Lokven (Het Savarijn, Bib Gourmand, in Nijmegen), Harrie Baas (Amarone in Rotterdam) en Johan Kragtwijk (Karel V in Utrecht). Zij ontvingen een fles Torres Mas la Plana 2010 uit handen van export manager Toni Batet van Torres.

 

 

3 maart 2015 ASI sommelier examen

E-mailadres Afdrukken PDF

Beste NGS Leden,

Voor de 4e keer zal er een examendag plaatsvinden voor het behalen van de titel Sommelier A.S.I. Certificate.

En wel op 3 maart 2015. De lokatie wordt z.s.m. bekend gemaakt.

Het examen ziet er in grote lijnen als volgt uit (en wordt in de Engelse taal afgenomen):

Deel 1

• 2 wijnen proeven en schriftelijk notitie maken (20 min)

• 5 dranken identificeren (10 min)

• Schriftelijk examen van 68 vragen (90 min) - Pittig niveau!

• Essay schrijven van 400 woorden (30 min)

Deel 2

• 3 praktijkopdrachten

Het examen is van internationaal niveau, waardoor een goede voorbereiding en basiskennis zeer zeker vereist is.

Leden die geïnteresseerd zijn om dit examen af te leggen, kunnen zich voor 7 februari opgeven bij het secretariaat op: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

De kosten bedragen ca. 350,- p.p., waarvan het NGS 200,- zal vergoeden voor leden die succesvol het examen afleggen.


Geef naast je naam door waar je op dit moment werkt en wat je functie is.

Ter informatie hier de link naar de ASI website met meer informatie over het examen:

http://www.sommellerie-internationale.com/en/2012/09/26/the-2012-sommelier-certification-exam-for-the-international-a-s-i-sommelier-diploma-a-great-success/

 

 


Pagina 1 van 12