Nederlands Gilde van Sommeliers

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Nieuws
Nieuws

Spannende strijd tussen 4 sommeliers en 4 vinologen

E-mailadres Afdrukken PDF

4 vinologen winnen ‘Grote Prijs Mas la Plana’

Spannende strijd tussen 4 sommeliers en 4 vinologen

Utrecht, 10 september 2014 – Op maandagochtend 10 september 2014 heeft een team van vier vinologen de ‘Grote Prijs Mas la Plana’ in de wacht gesleept. De wedstrijd, die plaats vond in het Beatrix Theater te Utrecht, werd georganiseerd ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van zowel Torres Mas la Plana als de Verenigde Vinologen Nederland (VVN). Tijdens de teamwedstrijd ‘Grote Prijs Mas la Plana’ gingen vier sommeliers (van het Nederlands Gilde van Sommeliers) en vier vinologen (van de VVN) de strijd met elkaar aan, in een format dat op 2voor12 lijkt. Beide teams kregen niet alleen theorievragen voor hun kiezen maar proefden ook blind enkele wijnen.

Het winnende team van vinologen bestond uit: Hans Meijs (wijndocent), Guus Schuijt (voormalig Vinoloog van het Jaar), Maurits Harskamp (sommelier bij Rabobank) en Henk Leurs (restaurant de Voetangel in Ouderkerk aan de Amstel).

In een korte introductie van de wedstrijd vertelde initiator Cees van Casteren MW dat hij samen met Edwin Raben ontdekte dat er sinds het bestaan van de VVN nog niet eerder een evenement samen met sommeliers was georganiseerd. Vervolgens heette Willi Klinger van Austrian Wine Marketing Board alle aanwezigen welkom. Klinger had de ruimte in het Beatrix Theater beschikbaar gesteld voor deze wedstrijd, voorafgaand aan de grote tweejaarlijkse proeverij van Austrian Wine. “Een mooie opmaat naar de proeverij waar vanmiddag meer dan 250 professionals worden verwacht”, aldus Klinger. De presentatie van de wedstrijd was in handen van vinoloog Klaas Drupsteen, bekend van radio en TV, die de teams goed op de proef stelde. De Grote Prijs Mas la Plana werd onder andere gesponsord door de Spaanse producent Miguel Torres.

Na een bloedstollend spannende eindspurt van het team van de sommeliers, bleken de vinologen met slechts één punt verschil te hebben gewonnen.

Prestigieuze vakjury

De vakjury die beide teams beoordeelde bestond uit Corinne Hofland, Purchase & Portfolio Manager van Oud Reuchlin & Boelen, sommelier Edwin Raben en Master of Wine Cees van Casteren. De vier vinologen mochten een bijzondere prijs in ontvangst nemen uit handen van Toni Batet, export manager Europa van Torres. Zij gingen niet alleen naar huis met een fles Torres Mas la Plana 2010 (de veertigste editie sinds de eerste jaargang in 1970), maar ontvingen tevens een fles Marimar Pinot Noir Mas Cavalls uit Californië en Manso de Velasco Cabernet Sauvignon uit Chili.

Het team van sommeliers bestond uit: Edger Groeneveld (Het Koetshuis* in Bennekom), Nic van Lokven (Het Savarijn, Bib Gourmand, in Nijmegen), Harrie Baas (Amarone in Rotterdam) en Johan Kragtwijk (Karel V in Utrecht). Zij ontvingen een fles Torres Mas la Plana 2010 uit handen van export manager Toni Batet van Torres.

 

 

3 maart 2015 ASI sommelier examen

E-mailadres Afdrukken PDF

Beste NGS Leden,

Voor de 4e keer zal er een examendag plaatsvinden voor het behalen van de titel Sommelier A.S.I. Certificate.

En wel op 3 maart 2015. De lokatie wordt z.s.m. bekend gemaakt.

Het examen ziet er in grote lijnen als volgt uit (en wordt in de Engelse taal afgenomen):

Deel 1

• 2 wijnen proeven en schriftelijk notitie maken (20 min)

• 5 dranken identificeren (10 min)

• Schriftelijk examen van 68 vragen (90 min) - Pittig niveau!

• Essay schrijven van 400 woorden (30 min)

Deel 2

• 3 praktijkopdrachten

Het examen is van internationaal niveau, waardoor een goede voorbereiding en basiskennis zeer zeker vereist is.

Leden die geïnteresseerd zijn om dit examen af te leggen, kunnen zich voor 7 februari opgeven bij het secretariaat op: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

De kosten bedragen ca. 350,- p.p., waarvan het NGS 200,- zal vergoeden voor leden die succesvol het examen afleggen.


Geef naast je naam door waar je op dit moment werkt en wat je functie is.

Ter informatie hier de link naar de ASI website met meer informatie over het examen:

http://www.sommellerie-internationale.com/en/2012/09/26/the-2012-sommelier-certification-exam-for-the-international-a-s-i-sommelier-diploma-a-great-success/

 

 

Korting op Perswijn

E-mailadres Afdrukken PDF

Perswijn biedt de leden van het NGS een kortings abonnement aan:

Ga hiervoor naar de volgende link:

www.perswijn.nl/aanbiedingabonnement

De actie code die er ingevuld kan worden is: NGS.

 

 

LVMH koopt Clos des Lambrays

E-mailadres Afdrukken PDF

LVMH koopt Clos des Lambrays

De Franse LVMH groep (Louis Vuitton Moët Hennessy) heeft voor een onbekend bedrag het overgrote deel verworven van een van de oudste Grand Cru wijngaarden van de Bourgogne, Clos des Lambrays.

LVMH eigenaar Bernard Arnault voegde daarmee de 8,66 ha van Clos des Lambrays toe aan zijn portfolio van grote wijnen, naast Krug, Dom Pérignon, Château d'Yquem en Cheval Blanc.

Clos des Lambrays, gelegen bij het dorp Morey Saint-Denis, is een van de grootste Grand Cru wijngaarden in de Côte de Nuits en werd al in 1365 in documenten vermeld.

LVMH kocht het domaine van de Société du Domaine des Lambrays. Het Franse makelaarskantoor Safer, dat bemiddelt bij verkoop van landbouwgrond, schatte vorig jaar de prijs van Bourgogne Grand Cru wijngaarden op circa € 3,8 miljoen per hectare.

De aankoop van Arnault doet zich voor in een periode van sterke vraag naar topklasse Bourgogne.

De veiling van het Hospices de Beaune bracht vorig jaar een recordbedrag op van € 6,3 miljoen, en wijnen van Bourgogne-producenten als DRC, Henri Jayer en Rousseau worden regelmatig geveild in Europa, USA en Azië.

De Société du Domaine des Lambrays produceert ook de witte Morey Saint-Denis Premier Cru, Puligny Montrachet Premier Cru Clos du Cailleret en Puligny Montrachet Premier Cru Les Folatières. Thierry Brouin, sinds 35 jaar chef wijnmaker op het Domaine, zal op zijn post blijven, aldus LVMH.

Aangenomen wordt dat Bourgogne-producent Taupenot-Merme zijn perceel van de Clos des Lambrays wijngaard - minder dan een halve hectare – in bezit zal houden.


Bron: Decanter

 

Ingezonden brief: The(e) sommelier

E-mailadres Afdrukken PDF

Ingezonden brief van Bert Horstman:

The(e) Sommelier

Volgens de Van Dale is een sommelier iemand die de wijnkelder van een restaurant of hotel in beheer heeft.  Soms noemt men hem ook wel maître du vin of maître-sommelier of in gewoon  Nederlands wijnober!
In hiërarchie is de sommelier vaak tweede in een bedieningsbrigade en samen met de maître is hij verantwoordelijk voor de service.  Dit tweetal, soms nog bijgestaan door een oberkelner werkt nauw samen, maar hebben totaal verschillende verantwoordelijkheden en taken. De primaire taak van de sommelier is het op de juiste manier en temperatuur serveren van de wijnen.  Daarnaast  maakt hij ook de wijnkaart, stelt wijnarrangementen samen, instrueert de chefs de rang met betrekking tot het bijschenken. Vervolgens  is hij verantwoordelijk voor de calculatie van de wijnen, de  afspraken met wijnimporteurs en controleert hij de binnengekomen bestellingen en  houdt de wijnkelder op orde  kortom hij óf zij is verantwoordelijk voor alle zaken die de wijn betreffen in het restaurant. Wanneer naast al deze taken ook nog  eens proeverijen bezocht worden en vakliteratuur gelezen moet worden blijft er nauwelijks tijd over om je met andere zaken bezig te houden.

Sommelier is een van de meest fascinerende functies in een bedieningsbrigade. En dan bedoel ik niet het voorproeven. Dit is alleen leuk omdat je de wijnen zo goed in hun ontwikkeling kunt volgen en de gast, of is het nu klant? kunt behoeden voor een vervelende ervaring met een 'foute' wijn. Nee het fascinerende zit in het verhogen van de kwaliteit van de beleving van de gast, of is het nu  klant? gedurende hun restaurantbezoek. Dat de sommelier samen met de chef-kok het meest in de  publiciteit treedt is slechts een leuke bijkomstigheid, maar dit brengt ook verplichtingen met zich mee. Je moet je goed op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de wijnwereld veelal gebeurt dit op de vrije dagen. Je bezoekt importeurs, wijnproeverijen van het Gilde van Sommeliers en wijnbeurzen,  je maakt studiereizen naar wijngebieden. En al je vakanties gaan op aan het 'ontdekken' van nieuwe wijnen.

Een goede sommelier is een rustpunt in het hectische servies van een restaurant, hij is er altijd en steeds aanspreekbaar. Als een onmisbare steunpilaar, vraagbaak, allesweter, soms een betweter maar altijd degene die zijn oor te luisteren legt bij de gast, of is het nu klant?
Een sommelier moet WIJN ademen, zweten en uitstralen een sommelier IS wijn. Zonder sommelier is er geen sprake van een professioneel wijnbeleid in een restaurant.

Misschien is de sommelier wel de belangrijkste persoon in het restaurant. Immers als de keuken een gerecht maakt dat op het niveau van de gast een tien verdient en de sommelier er de verkeerde wijn bij schenkt komt het gerecht niet over als een tien maar als een vijf en misschien wel als een drie. Hij is de belangrijkste schakel tussen gast, of was het nu klant? en de keuken en staat daarom op eenzame hoogte, en terecht!

Helaas is de titel niet beschermd. Iedereen die een fles kan vast houden, of laten vallen, mag zich sommelier noemen. Daarom vind ik dat er twee  type sommeliers zijn, zij die het 'spelen' en zij die het 'zijn'. Op misbruik van deze  titel zou dan ook  een passende straf moeten volgen.  Wat te denken van het uitsluitend drinken van wijnen met 'kurk' of TCA die de serieuze collega sommeliers afgekeurd hebben.

Nu hoorde ik onlangs dat er mensen zijn die zich ‘theesommelier’ noemen. Ik ben een groot liefhebber van thee, en dat thee bij een aantal gerechten past zal ik zeker niet ontkennen. Maar het is een foutief gekozen naam, neem nu een Barrista, een positief en verantwoorde titel. Maar bij een ‘theesommelier’ voel ik me treurig worden en krijg overal jeuk en rode vlekken. Zij moeten wat mij betreft dan ook hun straf ondergaan.

Bert Horstman
Oud sommelier, Hotel Des Indes te ‘s Gravenhage, Pavillon Elysée à Paris, Auberge de Hoefslag te Bosch en Duin. Nu werkzaam als wijnimporteur bij Heisterkamp Wijnkopers.

 

 


Pagina 1 van 11