Nederlands Gilde van Sommeliers

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Nieuws
Nieuws

Prettige feestdagen voor alle bezoekers van deze website

E-mailadres Afdrukken PDF

 

DWI en Geisenheim werken samen bij Engels-talige bachelor-studie

E-mailadres Afdrukken PDF

Deutsches Weininstitut en Geisenheim University werken samen bij

Engels-talige bachelor-studie International Wine Business

Het Deutsches Weininstitut (DWI) gaat in het kader van de door de Geisenheim University nieuw in het leven geroepen bachelorstudie ‘International Wine Business (IWB)’ de colleges verzorgen over de Duitse wijnmarkt in mondiaal perspectief.
 
Een samenwerkingsovereenkomst hierover is aan het begin van het huidige najaarsemester ondertekend door president Prof. Hans Reiner Schultz van de hogeschool en directeur Monika Reule van het DWI. Bij de nieuwe studie, gebaseerd op de al jarenlang gerenommeerde studie ‘Internationale Wijneconomie’, staat de mondiale wijnmarkt in het middelpunt. Deze combineert verschillende aspecten van marketing, commercie, wijnbouw, oenologie en proeftechniek. Hierdoor wordt de hele waardescheppende keten van druif tot fles bij de studie betrokken. Geisenheim is daarmee de eerste Duitse hogeschool die een internationale wijneconomische bachelorstudie met een zakelijke focus in het Engels aanbiedt. 

“We zijn blij tijdens de colleges te kunnen ingaan op de positie van de Duitse wijnbouw ten opzichte van de internationale concurrentie, alsmede op de exportkansen en –risico’s van Duitse wijnen,” aldus Monika Reule naar aanleiding van de ondertekening van de overeenkomst. Volgens professor Prof. Schultz is het DWI voorbestemd voor het vervullen van deze taak: “Als centraal communicatie- en marketingorgaan voor de hele Duitse wijnbouw met bovendien intensieve internationale contacten op het gebied van afzet beschikt het DWI over een compleet marktoverzicht waarvan onze studenten zullen profiteren.”

 

Spannende strijd tussen 4 sommeliers en 4 vinologen

E-mailadres Afdrukken PDF

4 vinologen winnen ‘Grote Prijs Mas la Plana’

Spannende strijd tussen 4 sommeliers en 4 vinologen

Utrecht, 10 september 2014 – Op maandagochtend 10 september 2014 heeft een team van vier vinologen de ‘Grote Prijs Mas la Plana’ in de wacht gesleept. De wedstrijd, die plaats vond in het Beatrix Theater te Utrecht, werd georganiseerd ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van zowel Torres Mas la Plana als de Verenigde Vinologen Nederland (VVN). Tijdens de teamwedstrijd ‘Grote Prijs Mas la Plana’ gingen vier sommeliers (van het Nederlands Gilde van Sommeliers) en vier vinologen (van de VVN) de strijd met elkaar aan, in een format dat op 2voor12 lijkt. Beide teams kregen niet alleen theorievragen voor hun kiezen maar proefden ook blind enkele wijnen.

Het winnende team van vinologen bestond uit: Hans Meijs (wijndocent), Guus Schuijt (voormalig Vinoloog van het Jaar), Maurits Harskamp (sommelier bij Rabobank) en Henk Leurs (restaurant de Voetangel in Ouderkerk aan de Amstel).

In een korte introductie van de wedstrijd vertelde initiator Cees van Casteren MW dat hij samen met Edwin Raben ontdekte dat er sinds het bestaan van de VVN nog niet eerder een evenement samen met sommeliers was georganiseerd. Vervolgens heette Willi Klinger van Austrian Wine Marketing Board alle aanwezigen welkom. Klinger had de ruimte in het Beatrix Theater beschikbaar gesteld voor deze wedstrijd, voorafgaand aan de grote tweejaarlijkse proeverij van Austrian Wine. “Een mooie opmaat naar de proeverij waar vanmiddag meer dan 250 professionals worden verwacht”, aldus Klinger. De presentatie van de wedstrijd was in handen van vinoloog Klaas Drupsteen, bekend van radio en TV, die de teams goed op de proef stelde. De Grote Prijs Mas la Plana werd onder andere gesponsord door de Spaanse producent Miguel Torres.

Na een bloedstollend spannende eindspurt van het team van de sommeliers, bleken de vinologen met slechts één punt verschil te hebben gewonnen.

Prestigieuze vakjury

De vakjury die beide teams beoordeelde bestond uit Corinne Hofland, Purchase & Portfolio Manager van Oud Reuchlin & Boelen, sommelier Edwin Raben en Master of Wine Cees van Casteren. De vier vinologen mochten een bijzondere prijs in ontvangst nemen uit handen van Toni Batet, export manager Europa van Torres. Zij gingen niet alleen naar huis met een fles Torres Mas la Plana 2010 (de veertigste editie sinds de eerste jaargang in 1970), maar ontvingen tevens een fles Marimar Pinot Noir Mas Cavalls uit Californië en Manso de Velasco Cabernet Sauvignon uit Chili.

Het team van sommeliers bestond uit: Edger Groeneveld (Het Koetshuis* in Bennekom), Nic van Lokven (Het Savarijn, Bib Gourmand, in Nijmegen), Harrie Baas (Amarone in Rotterdam) en Johan Kragtwijk (Karel V in Utrecht). Zij ontvingen een fles Torres Mas la Plana 2010 uit handen van export manager Toni Batet van Torres.

 

 

3 maart 2015 ASI sommelier examen

E-mailadres Afdrukken PDF

Beste NGS Leden,

Voor de 4e keer zal er een examendag plaatsvinden voor het behalen van de titel Sommelier A.S.I. Certificate.

En wel op 3 maart 2015. De lokatie wordt z.s.m. bekend gemaakt.

Het examen ziet er in grote lijnen als volgt uit (en wordt in de Engelse taal afgenomen):

Deel 1

• 2 wijnen proeven en schriftelijk notitie maken (20 min)

• 5 dranken identificeren (10 min)

• Schriftelijk examen van 68 vragen (90 min) - Pittig niveau!

• Essay schrijven van 400 woorden (30 min)

Deel 2

• 3 praktijkopdrachten

Het examen is van internationaal niveau, waardoor een goede voorbereiding en basiskennis zeer zeker vereist is.

Leden die geïnteresseerd zijn om dit examen af te leggen, kunnen zich voor 7 februari opgeven bij het secretariaat op: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

De kosten bedragen ca. 350,- p.p., waarvan het NGS 200,- zal vergoeden voor leden die succesvol het examen afleggen.


Geef naast je naam door waar je op dit moment werkt en wat je functie is.

Ter informatie hier de link naar de ASI website met meer informatie over het examen:

http://www.sommellerie-internationale.com/en/2012/09/26/the-2012-sommelier-certification-exam-for-the-international-a-s-i-sommelier-diploma-a-great-success/

 

 

Korting op Perswijn

E-mailadres Afdrukken PDF

Perswijn biedt de leden van het NGS een kortings abonnement aan:

Ga hiervoor naar de volgende link:

www.perswijn.nl/aanbiedingabonnement

De actie code die er ingevuld kan worden is: NGS.

 

 


Pagina 1 van 11