Nederlands Gilde van Sommeliers

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Nederlands Gilde van Sommeliers

Estafettepen door Marcel Hansen: nieuwe waarheid in horeca- en wijnland

E-mailadres Afdrukken PDF

Wat ben ik blij met de nieuwe waarheid in horeca- en wijnland

Mij raakte het artikel van Mark Soetman in Koffie Thee Cacao van juni 2014 “To bio or not to bio”. Zijn stuk was een inspiratie voor dit schrijven. Biologische landbouw en intensieve landbouw zijn beide niet het antwoord op het voeden van de wereldbevolking op de lange duur. Nee, want biologisch produceren (ook voor wijn) is aan zoveel regels gebonden dat het vaak de plank misslaat en intensieve landbouw, ach ja, daarvan weten we wat het ons de laatste jaren gebracht heeft, zoveel ongrijpbare misstanden dat het de volksgezondheid in gevaar brengt.

Wat blijft is de “derde weg”, de weg die ik steeds vaker tegenkom, en die zich manifesteert in prachtige vaak kleinschalige initiatieven in voornamelijk de landbouw en veeteelt, opgepakt door de moderne horecaondernemer (veelal in Amsterdam). Jongen mensen die kiezen voor het gevoel, kiezen voor de waarheid, kiezen voor de zuiverheid, kiezen voor kwaliteit, kiezen vanuit het hart.
Of het nu gaat om barista’s die chirurgisch te werk gaan, kleine duurzame fruittelers of koks die koken met alleen maar pure ingrediënten en ‘van kop tot staart’. Restaurateurs die steeds vaker kiezen voor integere wijnen, campagnes tegen food-waste of personeel dat zichzelf is en mag zijn, het maakt me blij, het verandert onze wereld. Geen zwaar met linnen gedekte tafels, rijen bestek en dito glaswerk, bediening in het driedelig pak en de handschoenen binnen handbereik; het is ‘old school’, het hoeft niet meer. Weg met de opsmuk, weg met de komedie, weg met de drempel. Het zijn allemaal verbeteringen, verbeteringen zonder er een stempel van bio of iets dergelijks op te drukken, “de derde weg”. Het zijn allemaal initiatieven uit het hart met de intentie het milieu en de wereld minder te belasten en de essentie, de smaak te herontdekken. Maar bovenal zie ik jonge ondernemers en werknemers die uit het stramien stappen en doen wat ze leuk en interessant vinden. De toegevoegde waarde ligt op het bord, zit in het glas of komt aan tafel, de personificatie in vele gedaantes.

Ook de hedendaagse wijnwereld is vol van deze mensen en ook hier zien we de trend terug, jonge producenten maar ook jonge sommeliers die de klassieke wijnbouw en horeca achter zich laten. De sommelier van nu laat de 80-urige werkweek voor wat het is en zoekt de toekomst in o.a. de wijnhandel. Daar kunnen ze zichzelf wel ontplooien, zonder met hun overuren de exploitatie van hun broodheer te financieren. Deze jonge generatie gaat op zoek naar de essentie, het unieke, het bijzondere, het pure, het verhaal in het glas. Ze hebben liefde voor hun product en konden deze liefde door het keurslijf in de klassieke horecazaken niet meer kwijt. Een groot gevaar.

Deze week was ik bij een masterclass van Dynamic Together, vier premium estates uit Oostenrijk. Ook daar zie ik deze denkwijze en werkwijze terug, je proeft ‘t, je voelt ‘t, ik word er blij van.
Ik ga stoppen, anders draaf ik door, graag zou ik nog verder uiteenzetten hoe ik de toekomst van de huidige horeca en wijnwereld zie, maar laat me het hierbij laten voorlopig. Echter niet zonder gezegd te hebben dat het niet de vraag meer is òf we de “derde weg” inslaan met zijn allen, maar wannéér.

Vriendelijke groet NGS vrienden,

Marcel Hansen (Zilte Zoen, KHN, KH34)

Maar bovenal: het maakt me blij, al die positieve veranderingen.

Laatst aangepast op zaterdag 02 augustus 2014 13:55
 

Tío Pepe En Rama 2014

E-mailadres Afdrukken PDF

Tío Pepe En Rama 2014

Door Paul Op ten Berg 

In mei werd in het Alfonso XIII Hotel te Sevilla de vijfde editie gepresenteerd van de Tío Pepe En Rama, de top fino van het huis Gonzalez Byass. En Rama is Spaans voor Brut de Cuve, direct uit het vat. 

Het betreft een beperkte oplage, een blend van fino’s uit speciaal geselecteerde, minstens 3 jaar gerijpte vaten van de bodega’s Rebollo (een zeer donkere en vochtige bodega die de meest geconcentreerde en volle fino’s voortbrengt) en Constancia (klassieke fino’s met een knisperend citrus aroma). Van de 600 vaten werden er dit jaar 60, met de dikste laag flor, goed genoeg bevonden. Productie 22.500 flessen. 

De blend van Antonio Flores, chef oenoloog en master wine blender Gonzalez Byass, werd in het voorjaar, als de flor het meest actief is, gebotteld. Bij wijze van uitzondering zonder stabilisatie, klaring of filtering. Op het achteretiket staat de aanbeveling om deze delicate sherry te drinken binnen drie maanden na de botteldatum van 21 april 2014. De fles moet ook dezelfde dag leeg gedronken worden. Met het oog hierop zijn halve flessen ook verkrijgbaar. 

Deze prachtige sherry is op voorintekening te bestellen bij Oud Reuchlin Boelen en wordt in koelwagens vanuit Spanje verzonden. De horecaprijs voor een 0,75 liter fles bedraagt € 12,99 ex BTW. Bij voldoende belangstelling kan dit jaar nog een zending worden gerealiseerd.

Attachments:
FileFile sizeLast modified
Download this file (Tío Pepe en Rama 2014.pdf)Tío Pepe en Rama 2014.pdf140 Kb30-07-14 11:05
 

Rasteau Tradition 2012, Ortas – Cave de Rasteau

E-mailadres Afdrukken PDF

Voor u geproefd:

Rasteau Tradition 2012, Ortas – Cave de Rasteau

Door Paul Op ten Berg 

Na mijn bezoek van vorig jaar aan de Cave de Rasteau in het kader van de 14e Escapade des Gourmets (zie mijn artikel bij Wijnreizen 2013) ontving ik in juni ter recensie een proeffles van de Rasteau Tradition 2012. Hier zijn mijn proefnotities. 

Rasteau 2012

Voor Rasteau was 2012 een wijnjaar met contrasten. Met temperaturen in januari van meer dan 20°C, gevolgd door een koude periode van -15°C in februari, die nog versterkt werd door de mistral. Hierdoor kwam de vegetatie laat op gang en ontstond coulure. De zomer was erg heet, maar de oogst werd begin augustus gered door regenbuien. De kleibodem hield de regen van het voorjaar goed vast, zodat de wijnstokken tijdens de hete zomer voldoende water tor hun beschikking hadden.

Attachments:
FileFile sizeLast modified
Download this file (Rasteau Tradition 2012, Ortas - Cave de Rasteau.pdf)Rasteau Tradition 2012, Ortas - Cave de Rasteau.pdf110 Kb28-07-14 12:36
 

Roederer lunch in restaurant Tunes

E-mailadres Afdrukken PDF

Roederer lunch in restaurant Tunes

Verslag van de lunchbijeenkomst op 1 juli 2014 in restaurant Tunes van het Conservatorium Hotel te Amsterdam

Door Paul Op ten Berg 

Op uitnodiging van Walraven | Sax genoot ik van een fraaie lunch in combinatie met diverse Champagnes van het eminente huis Louis Roederer.

Attachments:
FileFile sizeLast modified
Download this file (Roederer lunch in Tunes.pdf)Roederer lunch in Tunes.pdf584 Kb23-07-14 12:19
 

Cahors, bakermat van de malbec

E-mailadres Afdrukken PDF

Cahors, bakermat van de malbec

Door Paul Op ten Berg

Verslag van de Cahors Malbec Days 2014, een internationale malbec manifestatie die werd gehouden op 16, 17 en 18 juni 2014 in de Franse wijnstreek Cahors.

Omdat ik over de wijnen van Cahors in 2013 al een uitgebreid reisverslag heb gepubliceerd op de NGS website, verwijs ik voor algemene informatie graag naar dit verslag. Tijdens deze tweede reis heb ik mij vooral geconcentreerd op de producenten van wie ik vorig jaar weliswaar een goede indruk kreeg, maar waar ik toen niet mee heb kennis gemaakt.

Malbec Symposium

Voor een internationaal gezelschap van journalisten, producenten, wetenschappers en inkopers werd op de ochtend van de eerste dag een symposium gehouden met als titel Malbec in verleden, heden en toekomst. Hierbij nam het verleden een prominente plaats in, drie van de vier sprekers hielden zich er uitvoerig mee bezig. De toekomst kreeg in verhouding niet veel aandacht. En vier uur lang zonder een pauze vergt wel veel van het publiek.

Attachments:
FileFile sizeLast modified
Download this file (Cahors, bakermat van de malbec.pdf)Cahors, bakermat van de malbec.pdf2397 Kb20-07-14 11:04
 


Pagina 6 van 18

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Wie is online?

We hebben 23 gasten online