Nederlands Gilde van Sommeliers

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Nederlands Gilde van Sommeliers

Examen Sommelier A.S.I. certificate

E-mailadres Afdrukken PDF

Examen Sommelier A.S.I. Certificate

Beste NGS Leden,

Voor de 3e keer zal er een examendag plaatsvinden voor het behalen van de titel Sommelier A.S.I. Certificate.

En wel op dinsdag 25 februari 2014. Wederom wordt het examen georganiseerd in samenwerking met onze Belgische collega's. De lokatie wordt z.s.m. bekend gemaakt. Maar is hoogstwaarschijnlijk weer restaurant Pazzo in Antwerpen.

In 2012 deden er bij het eerste examen wereldwijd 109 kandidaten mee waarvan er 18 zijn geslaagd. Jan Willem van der hek en Roy Pelgrim zijn als eerste Nederlanders voor dit examen geslaagd.

Het examen ziet er in grote lijnen als volgt uit (en wordt in de Engelse taal afgenomen):

Deel 1

• 2 wijnen proeven en schriftelijk notitie maken (20 min)

• 5 dranken indentificeren (10 min)

• Schriftelijk examen van 68 vragen (90 min.) Pittig niveau !!

• Essay schrijven van 400 woorden (30 min)

Deel 2

• 3 praktijk opdrachten

Het examen is van internationaal niveau, waardoor een goede voorbereiding en basiskennis zeer zeker vereist is.

Leden die geïnteresseerd zijn om dit examen af te leggen, kunnen zich voor 7 februari opgeven bij het secretariaat op: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

kosten: de kosten bedragen ca. 350,- pp, waarvan het NGS 200,- zal vergoeden voor leden die succesvol het examen afleggen.

Geef naast je naam door waar je op dit moment werkt en wat je functie is.

Ter informatie hier de link naar de ASI website met meer informatie over het examen:

http://www.sommellerie-internationale.com/en/2012/09/26/the-2012-sommelier-certification-exam-for-the-international-a-s-i-sommelier-diploma-a-great-success/

 

 

Laatst aangepast op woensdag 20 november 2013 07:52
 

NGS proeverij van zoete wijnen uit Oostenrijk

E-mailadres Afdrukken PDF

Verslag van de proeverij van zoete wijnen uit Oostenrijk op 30 september 2013, gepresenteerd in Restaurant Vermeer te Amsterdam door Frank Smulders MW, op initiatief van Österreich Wein Marketing.

Door Paul Op ten Berg.

Frank Smulders MW presenteerde tijdens deze boeiende proeverij een serie edelzoete wijnen uit Oostenrijk. Door verschillende stijlen, verschillende druivenrassen en verschillende wijngebieden te tonen en met elkaar te vergelijken, werd de diversiteit van Oostenrijkse zoete wijnen aangetoond. Uiteraard werden bekende wijnen zoals de Ruster Ausbruch en de wijnen van Weingut Kracher geproefd, maar ook minder bekende zoals Schilfwein en een mooie zoete wijn van de rotgipfler. Het schijnt de bedoeling van ÖWM te zijn om jaarlijks een vervolg aan deze NGS proeverij te geven. En wel met droge witte en rode wijnen, waarbij dan wat meer kan worden ingegaan op wijngebieden en terroir.

Attachments:
FileFile sizeLast modified
Download this file (Verslag van de proeverij van zoete wijnen uit Oostenrijk op 30 september 2013.pd)Verslag van de proeverij van zoete wijnen uit Oostenrijk op 30 september 2013.pd1584 Kb12-10-13 09:12
 

Masottina en de wereld van Prosecco

E-mailadres Afdrukken PDF

Het Prosecco productiegebied

De mousserende wijn Prosecco wordt geproduceerd in 9 provincies in het noordoosten van Italië, tussen Veneto en Friuli. In het hart van het gebied bevinden zich de twee belangrijkste plaatsen Conegliano en Valdobbiadene (klemtoon op de a). De wijnstreek Prosecco kent zowel DOC als DOCG klasseringen.

Attachments:
FileFile sizeLast modified
Download this file (Masottina en de wereld van Prosecco.pdf)Masottina en de wereld van Prosecco.pdf1946 Kb03-10-13 11:06
Laatst aangepast op donderdag 03 oktober 2013 11:07
 

Bestrijdingsmiddelen in Franse wijn geen gevaar

E-mailadres Afdrukken PDF

De Franse wijnbouwsector reageert op de berichtgeving in de Nederlandse media over sporen van bestrijdingsmiddelen in Franse wijn.

De sporen van bestrijdingsmiddelen in de betreffende 92 Franse wijnen zijn niet gevaarlijk voor de volksgezondheid, aldus de sector. Deze reactie volgt naar aanleiding van een onderzoek dat verricht is door de Franse consumentenorganisatie "UFC Que Choisir".

Het blad publiceerde in de oktober-editie de resultaten van analyses die uitgevoerd zijn door een privé-laboratorium op 92 verschillende Franse wijnen. De onderzoeksresultaten bevestigen dat er zich inderdaad residuen bevinden in deze wijnen, maar bij alle onderzochte wijnen blijkt dat de hoeveelheid residuen binnen de strenge Europese richtlijnen zijn gebleven en dat de vastgestelde limieten niet overschreden zijn.

Pascal Chatonnet, directeur van het Laboratorium Excell, bevestigt dat "...de gevonden residuen zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid, het gaat om bijzonder kleine hoeveelheden waarover men zich absoluut geen zorgen hoeft te maken voor vergiftigingsgevaar". De gezondheid zou pas in gevaar komen wanneer men zijn hele leven lang meerdere liters wijn per dag zou nuttigen (wat sowieso ongezond is). 

Het gebruik van pesticiden geschiedt onder strenge regelgeving van de Europese Commissie. Dit geldt voor alle landbouwproducten in alle Europese landen. Er zijn Maximale Residu  Limieten (MRL)  vastgelegd om de voedselkwaliteit en veiligheid van consumenten te garanderen.

In de wijnsector worden de MRL voor druiven vastgesteld rekening houdend met het feit dat druiven tot wijn worden verwerkt. De vinificatie speelt een rol. Slechts enkele moleculen die aanwezig zijn op de druiven zullen in kleine hoeveelheden terug te vinden zijn in de wijn. De sporen in de wijn vallen dus lager uit dan MRL op druiven. Uit alle uitkomsten van de analyses van Franse wijnen blijkt dat de regelgeving en de geldende wetgeving zijn nageleefd.

Zowel de onderzoeken van de Algemene Directie van de Franse Voedselautoriteit van het Ministerie van Landbouw en het Franse Instituut van de Wijnbouw (IFV) als de regelmatig uitgevoerde onderzoeken van professionals uit de wijnsector bevestigen deze resultaten.

Al twintig jaar worden inspanningen geleverd door de Franse wijnindustrie en door andere Europese landen om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te controleren en te beperken.

 

De menselijke neus houdt tien basisgeuren uit elkaar

E-mailadres Afdrukken PDF

De menselijke neus houdt tien basisgeuren uit elkaar

De reukzin van de mens kan tien basisgeuren onderscheiden, zoals de tong vijf smaken kent en het oog drie basiskleuren, concluderen onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh in PLOS (18 september2013).

Proefpersonen beoordeelden verschillende moleculen op 146 geurkarakteristieken, zoals ‘zoet’, ‘bloemachtig’ of 'zwaar'. Die 146 geurdimensies wisten de onderzoekers terug te brengen naar tien, die samen vrijwel alle variatie in reukervaring beschrijven.

De hoofdas van het menselijke geur-universum was de schaal lekker/vies, de andere negen zijn houtig/harsig, fruitig, chemisch, munt, zoet, popcorn, citroen, scherp en rottend.

Bron: NRC

 


Pagina 6 van 13

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Wie is online?

We hebben 8 gasten online