Nederlands Gilde van Sommeliers

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Nederlands Gilde van Sommeliers

LVMH koopt Clos des Lambrays

E-mailadres Afdrukken PDF

LVMH koopt Clos des Lambrays

De Franse LVMH groep (Louis Vuitton Moët Hennessy) heeft voor een onbekend bedrag het overgrote deel verworven van een van de oudste Grand Cru wijngaarden van de Bourgogne, Clos des Lambrays.

LVMH eigenaar Bernard Arnault voegde daarmee de 8,66 ha van Clos des Lambrays toe aan zijn portfolio van grote wijnen, naast Krug, Dom Pérignon, Château d'Yquem en Cheval Blanc.

Clos des Lambrays, gelegen bij het dorp Morey Saint-Denis, is een van de grootste Grand Cru wijngaarden in de Côte de Nuits en werd al in 1365 in documenten vermeld.

LVMH kocht het domaine van de Société du Domaine des Lambrays. Het Franse makelaarskantoor Safer, dat bemiddelt bij verkoop van landbouwgrond, schatte vorig jaar de prijs van Bourgogne Grand Cru wijngaarden op circa € 3,8 miljoen per hectare.

De aankoop van Arnault doet zich voor in een periode van sterke vraag naar topklasse Bourgogne.

De veiling van het Hospices de Beaune bracht vorig jaar een recordbedrag op van € 6,3 miljoen, en wijnen van Bourgogne-producenten als DRC, Henri Jayer en Rousseau worden regelmatig geveild in Europa, USA en Azië.

De Société du Domaine des Lambrays produceert ook de witte Morey Saint-Denis Premier Cru, Puligny Montrachet Premier Cru Clos du Cailleret en Puligny Montrachet Premier Cru Les Folatières. Thierry Brouin, sinds 35 jaar chef wijnmaker op het Domaine, zal op zijn post blijven, aldus LVMH.

Aangenomen wordt dat Bourgogne-producent Taupenot-Merme zijn perceel van de Clos des Lambrays wijngaard - minder dan een halve hectare – in bezit zal houden.


Bron: Decanter

Laatst aangepast op woensdag 16 april 2014 07:30
 

Ingezonden brief: The(e) sommelier

E-mailadres Afdrukken PDF

Ingezonden brief van Bert Horstman:

The(e) Sommelier

Volgens de Van Dale is een sommelier iemand die de wijnkelder van een restaurant of hotel in beheer heeft.  Soms noemt men hem ook wel maître du vin of maître-sommelier of in gewoon  Nederlands wijnober!
In hiërarchie is de sommelier vaak tweede in een bedieningsbrigade en samen met de maître is hij verantwoordelijk voor de service.  Dit tweetal, soms nog bijgestaan door een oberkelner werkt nauw samen, maar hebben totaal verschillende verantwoordelijkheden en taken. De primaire taak van de sommelier is het op de juiste manier en temperatuur serveren van de wijnen.  Daarnaast  maakt hij ook de wijnkaart, stelt wijnarrangementen samen, instrueert de chefs de rang met betrekking tot het bijschenken. Vervolgens  is hij verantwoordelijk voor de calculatie van de wijnen, de  afspraken met wijnimporteurs en controleert hij de binnengekomen bestellingen en  houdt de wijnkelder op orde  kortom hij óf zij is verantwoordelijk voor alle zaken die de wijn betreffen in het restaurant. Wanneer naast al deze taken ook nog  eens proeverijen bezocht worden en vakliteratuur gelezen moet worden blijft er nauwelijks tijd over om je met andere zaken bezig te houden.

Sommelier is een van de meest fascinerende functies in een bedieningsbrigade. En dan bedoel ik niet het voorproeven. Dit is alleen leuk omdat je de wijnen zo goed in hun ontwikkeling kunt volgen en de gast, of is het nu klant? kunt behoeden voor een vervelende ervaring met een 'foute' wijn. Nee het fascinerende zit in het verhogen van de kwaliteit van de beleving van de gast, of is het nu  klant? gedurende hun restaurantbezoek. Dat de sommelier samen met de chef-kok het meest in de  publiciteit treedt is slechts een leuke bijkomstigheid, maar dit brengt ook verplichtingen met zich mee. Je moet je goed op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de wijnwereld veelal gebeurt dit op de vrije dagen. Je bezoekt importeurs, wijnproeverijen van het Gilde van Sommeliers en wijnbeurzen,  je maakt studiereizen naar wijngebieden. En al je vakanties gaan op aan het 'ontdekken' van nieuwe wijnen.

Een goede sommelier is een rustpunt in het hectische servies van een restaurant, hij is er altijd en steeds aanspreekbaar. Als een onmisbare steunpilaar, vraagbaak, allesweter, soms een betweter maar altijd degene die zijn oor te luisteren legt bij de gast, of is het nu klant?
Een sommelier moet WIJN ademen, zweten en uitstralen een sommelier IS wijn. Zonder sommelier is er geen sprake van een professioneel wijnbeleid in een restaurant.

Misschien is de sommelier wel de belangrijkste persoon in het restaurant. Immers als de keuken een gerecht maakt dat op het niveau van de gast een tien verdient en de sommelier er de verkeerde wijn bij schenkt komt het gerecht niet over als een tien maar als een vijf en misschien wel als een drie. Hij is de belangrijkste schakel tussen gast, of was het nu klant? en de keuken en staat daarom op eenzame hoogte, en terecht!

Helaas is de titel niet beschermd. Iedereen die een fles kan vast houden, of laten vallen, mag zich sommelier noemen. Daarom vind ik dat er twee  type sommeliers zijn, zij die het 'spelen' en zij die het 'zijn'. Op misbruik van deze  titel zou dan ook  een passende straf moeten volgen.  Wat te denken van het uitsluitend drinken van wijnen met 'kurk' of TCA die de serieuze collega sommeliers afgekeurd hebben.

Nu hoorde ik onlangs dat er mensen zijn die zich ‘theesommelier’ noemen. Ik ben een groot liefhebber van thee, en dat thee bij een aantal gerechten past zal ik zeker niet ontkennen. Maar het is een foutief gekozen naam, neem nu een Barrista, een positief en verantwoorde titel. Maar bij een ‘theesommelier’ voel ik me treurig worden en krijg overal jeuk en rode vlekken. Zij moeten wat mij betreft dan ook hun straf ondergaan.

Bert Horstman
Oud sommelier, Hotel Des Indes te ‘s Gravenhage, Pavillon Elysée à Paris, Auberge de Hoefslag te Bosch en Duin. Nu werkzaam als wijnimporteur bij Heisterkamp Wijnkopers.

 

 

WINELIFE Magazine aanbieding

E-mailadres Afdrukken PDF

WINELIFE heeft een leuk aanbod voor iedereen die echt werkzaam is in de wijn: 

Voor 20,- (i.p.v. 35,-) per jaar (= 6 nummers) kun je een abonnement afsluiten op Wine Life.

Je kunt je aanmelden : http://www.winelifemagazine.nl/ngs/

Hier kun je je gegevens achterlaten en daarna ontvang je de factuur en WINELIFE Magazine.
Het is voor onbepaalde tijd, tot wederopzegging.

 

 

 

Laatst aangepast op maandag 17 maart 2014 08:52
 

Carmenère, de ontwikkeling van een onderscheidend druivenras in Chili

E-mailadres Afdrukken PDF

Carmenère, de ontwikkeling van een onderscheidend druivenras in Chili

Verslag van de themaproeverij van carmenère wijnen uit Chili,

gehouden op 24 februari 2014 in Restaurant De Nederlanden te Vreeland.

Door Paul Op ten Berg 

Deze boeiende proeverij kwam tot stand in samenwerking met ProChile. De inleiding en de toelichting werden verzorgd door Christophe Desplas Pizarro.

Attachments:
FileFile sizeLast modified
Download this file (Carmenère, de ontwikkeling van een onderscheidend druivenras in Chili.pdf)Carmenère, de ontwikkeling van een onderscheidend druivenras in Chili.pdf1897 Kb02-03-14 14:13
 

Foto's ALV 2014

E-mailadres Afdrukken PDF

Foto’s van de Algemene Ledenvergadering van het NGS op 17 februari 2014

Fotograaf: Paul Op ten Berg

Attachments:
FileFile sizeLast modified
Download this file (Foto's ALV 2014.docx)Foto's ALV 2014.docx993 Kb21-02-14 10:52
 


Pagina 6 van 16

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Wie is online?

We hebben 20 gasten online