Nederlands Gilde van Sommeliers

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Nederlands Gilde van Sommeliers

Bestrijdingsmiddelen in Franse wijn geen gevaar

E-mailadres Afdrukken PDF

De Franse wijnbouwsector reageert op de berichtgeving in de Nederlandse media over sporen van bestrijdingsmiddelen in Franse wijn.

De sporen van bestrijdingsmiddelen in de betreffende 92 Franse wijnen zijn niet gevaarlijk voor de volksgezondheid, aldus de sector. Deze reactie volgt naar aanleiding van een onderzoek dat verricht is door de Franse consumentenorganisatie "UFC Que Choisir".

Het blad publiceerde in de oktober-editie de resultaten van analyses die uitgevoerd zijn door een privé-laboratorium op 92 verschillende Franse wijnen. De onderzoeksresultaten bevestigen dat er zich inderdaad residuen bevinden in deze wijnen, maar bij alle onderzochte wijnen blijkt dat de hoeveelheid residuen binnen de strenge Europese richtlijnen zijn gebleven en dat de vastgestelde limieten niet overschreden zijn.

Pascal Chatonnet, directeur van het Laboratorium Excell, bevestigt dat "...de gevonden residuen zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid, het gaat om bijzonder kleine hoeveelheden waarover men zich absoluut geen zorgen hoeft te maken voor vergiftigingsgevaar". De gezondheid zou pas in gevaar komen wanneer men zijn hele leven lang meerdere liters wijn per dag zou nuttigen (wat sowieso ongezond is). 

Het gebruik van pesticiden geschiedt onder strenge regelgeving van de Europese Commissie. Dit geldt voor alle landbouwproducten in alle Europese landen. Er zijn Maximale Residu  Limieten (MRL)  vastgelegd om de voedselkwaliteit en veiligheid van consumenten te garanderen.

In de wijnsector worden de MRL voor druiven vastgesteld rekening houdend met het feit dat druiven tot wijn worden verwerkt. De vinificatie speelt een rol. Slechts enkele moleculen die aanwezig zijn op de druiven zullen in kleine hoeveelheden terug te vinden zijn in de wijn. De sporen in de wijn vallen dus lager uit dan MRL op druiven. Uit alle uitkomsten van de analyses van Franse wijnen blijkt dat de regelgeving en de geldende wetgeving zijn nageleefd.

Zowel de onderzoeken van de Algemene Directie van de Franse Voedselautoriteit van het Ministerie van Landbouw en het Franse Instituut van de Wijnbouw (IFV) als de regelmatig uitgevoerde onderzoeken van professionals uit de wijnsector bevestigen deze resultaten.

Al twintig jaar worden inspanningen geleverd door de Franse wijnindustrie en door andere Europese landen om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te controleren en te beperken.

 

De menselijke neus houdt tien basisgeuren uit elkaar

E-mailadres Afdrukken PDF

De menselijke neus houdt tien basisgeuren uit elkaar

De reukzin van de mens kan tien basisgeuren onderscheiden, zoals de tong vijf smaken kent en het oog drie basiskleuren, concluderen onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh in PLOS (18 september2013).

Proefpersonen beoordeelden verschillende moleculen op 146 geurkarakteristieken, zoals ‘zoet’, ‘bloemachtig’ of 'zwaar'. Die 146 geurdimensies wisten de onderzoekers terug te brengen naar tien, die samen vrijwel alle variatie in reukervaring beschrijven.

De hoofdas van het menselijke geur-universum was de schaal lekker/vies, de andere negen zijn houtig/harsig, fruitig, chemisch, munt, zoet, popcorn, citroen, scherp en rottend.

Bron: NRC

 

Wijnkeuring van de lage landen op 12 en 13 september 2013 te Maarn

E-mailadres Afdrukken PDF

Wijnkeuring van de lage landen op 12 en 13 september 2013 te Maarn

Organisatie

Ieder dag 2 panels van 6 juryleden plus een tafelpresident, onder leiding van een algemene juryvoorzitter (Frank Jacobs);

  • Verzekerd is dat de wijnen op de goede temperatuur zijn;
  • De wijnen worden gekeurd in de aangegeven OIV volgorde (wit, droog, rosé, enz.)
  • Per wijn worden per jurylid o.l.v. de voorzitter de punten bepaald (methode Mundus Vini), die dan verzameld worden en leiden tot de score voor de wijn, zonodig na onderlinge afstemming;
    • WIN Zegel: 75 - 79 punten;
    • Brons: 80 - 81 punten;
    • Zilver: 82 - 84 punten;
    • Goud en groot goud: 85 en meer punten.

Deelname

  • Ingezonden werden 157 wijnen, waarvan 12 Belgische (lage landen) en 13 Duitse, deze vooral ook voor de vergelijking.
    • Verdeeld over:
      • 71 witte wijnen;
      • 20  rosé wijnen;
      • 66  rode wijnen.
    • Met daarbij 14 mousserende wijnen
  • Resultaten
    • 72 wijnen met een zegel;
    • 43 wijnen met een medaille:
      • brons 26;
      • zilver 14;
      • goud  3.
  • Wanneer we  de details bekijken zien we :
    • Wijnen met een zegel:
      • 16 johanniter, 20 regent, 5 pinotin en diverse andere druivenrassen;
      • 10 mousserende wijnen;
      • Type wijn en welk jaar
        • Witte wijnen 29, waarvan 18 van 2012, 9 van 2011 en 2 van 2010;
        • Rosé wijnen 12, waarvan 8 van 2012 en 4 van 2011;
        • Rode wijnen 31, waarvan 7 van 2012, 11 van 2011, 5 van 2010 en 8 van 2009;
      • 39 droge wijnen, 18 droog met een restzoet, 8 halfdroog, 6 halfzoet en 1 zoet.
    • Wijnen met een medaille
      • 8 joanniter, 5 regent, 2 riesling, verder solaris, chardonnay, pinotin, merzling, cabernet en diverse andere druivenrassen, plus nieuwere rassen: 3 cabernet cortis en 2 souvignier gris (om in de gaten te houden).
      • Type wijn en welk jaar
        • Witte wijnen 28, waarvan  21 van 2012, 6  van 2011, 1 van 2010 en 2 mousserend;
        • Rosé  wijnen 4, waarvan 4 van 2012 , met 1 mousserend;
        • Rode wijnen 11, waarvan 1 van 2012, 5 van 2011, 2 van 2010 en 3 van 2009, alle met hout;
      • 27 droge wijnen, 10 droog met restzoet, 2 halfdroog, 1 halfzoet en 2 zoet.
  • Wat vertellen ons deze cijfers?
    • 73% van de wijnen hebben 75 of meer punten, dit was in  2012 nog maar  62%, een opgaande kwaliteitslijn;
    • In vergelijking met de deelnemende Duitse wijngaarden zien we dat meerdere Nederlandse wijngaarden met medailles zich kunnen meten;
    • Er wordt een uitgebreid scala van druivenrassen verbouwd, rond 33 stuks;   
    • Qua medailles is het verschil met 2012 het grootste voor de rode wijn  (van 21 naar 11), wat ook te maken heeft met kwalitatief mindere oogstjaren als 2012 en 2011;
    • Mousserende wijnen hebben met 13 van de 14 wijnen 75 of meer punten behaald, voor wit  57 van 71, voor rood 42 van 66 en voor rosé  16 van 20.
Attachments:
FileFile sizeLast modified
Download this file (Uitslag medailles wijnkeuring der Lage Landen 2013.xls)Uitslag medailles wijnkeuring der Lage Landen 2013.xls44 Kb23-09-13 19:57
Laatst aangepast op woensdag 25 september 2013 07:06
 

Beter opgeleide medewerkers voor de Horeca

E-mailadres Afdrukken PDF

Beter opgeleide medewerkers voor de Horeca

Nieuwe structuur en perspectief bij horecaopleidingen

Veel mensen die in de bediening van de Horeca werken, zijn student, zitten op school of doen het werk tijdelijk in afwachting van een job waarvoor ze zijn opgeleid. Ze zien hun bedieningswerk als bijbaan en zijn niet opgeleid in het reguliere horecaonderwijs. Ze zijn aangewezen op private opleidingen, ieder met zijn eigen mogelijkheden. Er waren tot nu toe geen kwalificatie-eisen en landelijke erkende diploma’s voor deze groep.

 

De Academie voor Gastronomie en Het Wijninstituut hebben nu een leerhuis samengesteld met opleidingsmogelijkheden voor horecamedewerkers van starter tot maître/sommelier. Door een duidelijke en landelijk gedragen diplomastructuur ontstaat perspectief. Er zijn vier niveaus en elk niveau is er aandacht voor: wijn, overige dranken, gastronomie, verkooptechniek, communicatie en gastheerschap. De structuur maakt duidelijk wat je op elk niveau moet beheersen om goed te functioneren in de Horeca.

 

Op elk niveau wordt de kwaliteit gewaarborgd door landelijk erkende diploma’s: een wijn diploma en een diploma Horeca praktijk. De SWEN (Stichting Wijn Examens Nederland) heeft wijndiploma’s op de 4 niveaus. Het Horecapraktijkdeel gaat verzorgd worden door het nieuw opgerichte CIGE (Centraal instituut voor Gastvrijheidsexamens)

 

“Deze diplomastructuur geeft houvast en perspectief. Het moet eigenlijk normaal worden dat starters in de horeca getraind gaan worden in basisvaardigheden en daar ook een landelijk erkend diploma voor krijgen. En als ze eenmaal een diploma hebben, willen ze misschien ook wel een volgende stap zetten”, aldus Peter Klosse. Samen met André Sauerbier spreekt hij de wens uit dat veel opleiders zich aansluiten en hun examens en diplomering door de landelijke Exameninstituten laten uitvoeren, zoals het ook in het reguliere onderwijs gebruikelijk is.

 

Het doel is een duidelijke, transparante opbouw van de horecaopleidingen. Ook met het doel deelexamens met elkaar te kunnen combineren. De totale opleiding bestaat uit vier niveaus:

Basis Horeca Vaardigheden

SWEN-Basis +  Horecavakken. 4 dagdelen. Bedoeld voor startende medewerkers Ervaring 0-2 jaar

Level 1. Getraind gastheer/gastvrouw

SWEN-1 (Basiscursus) + Horecavakken-1; 8 dagdelen  (Het Wijninstituut).

Ervaring  1-4 jaar                    

Level 2. Junior Gastronoom Sommelier

SWEN-2 (Wijnbrevet) + Horecavakken-2. 12 dagdelen,  (Het Wijninstituut en de Academie voor Gastronomie) Ervaring 3-6 jaar

Level 3. Gastronoom Sommelier

(Academie voor Gastronomie) Ervaring 5-7 jaar.
 

Het missie van dit leerhuis voor de Horeca is:

  1. Medewerker meer kennis en zelfvertrouwen geven. De basis voor beter presteren.
  2. Verbeterde klanttevredenheid met terugkerende gasten.
  3. Minder personeelsverloop, goede resultaten leiden tot tevredenheid bij zowel de medewerker als de ondernemer.
  4. Kwaliteit en imago van bediening verbeteren door te streven naar een hogere kennis- en gastvrijheidstandaard.
  5. Meer verkopen, meer marge. Een hoofddoelstelling voor de ondernemer; investeren in opleiden moet lonen.

 

Een dergelijk systeem kan alleen goed functioneren als in de branche draagvlak wordt verkregen.  De komende tijd zal overlegd worden met branchegerelateerde partijen. 

Het doel van de initiatiefnemers is nadrukkelijk dat er een duidelijke opleidingsstructuur komt die wordt gedragen door alle belanghebbende partijen. We zijn ervan overtuigd dat beter opgeleide medewerkers een sleutel zijn tot een betere bedrijfstak.

 

Meer informatie:

André Sauerbier: 06 – 4501 0718 of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Peter Klosse: 06 2333 7239 of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 

Innovatieve wijnbouw in Nederland

E-mailadres Afdrukken PDF

Ter gelegenheid van het 15-jarig jubileum van Wijngaard Wageningse Berg heeft Jan Oude Voshaar een informatief boekje uitgegeven over de meest recente ontwikkelingen en de geschiedenis van de Nederlandse wijnbouw. Zie bijgaande PDF.

Attachments:
FileFile sizeLast modified
Download this file (Ontwikkeling biologische wijnbouw Nederland.pdf)Ontwikkeling biologische wijnbouw Nederland.pdf1586 Kb13-09-13 15:57
 


Pagina 6 van 13

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Wie is online?

We hebben 5 gasten online