Nederlands Gilde van Sommeliers

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Nederlands Gilde van Sommeliers

Voor u geproefd: Rasteau ‘Prestige’ 2010, Ortas - Cave de Rasteau

E-mailadres Afdrukken PDF

Voor u geproefd: Rasteau ‘Prestige’ 2010, Ortas - Cave de Rasteau

Door Paul Op ten Berg

Van de producent Ortas Cave de Rasteau ontving ik ter recensie een fles Rasteau ‘Prestige’ 2010.

Ortas - Cave de Rasteau www.cavederasteau.com

Deze coöperatie werd opgericht in 1925, telt 50 leden en presenteert zich onder de naam Ortas. Het wijngaardbezit groeide sindsdien van 9 ha naar 75 ha. Ortas verwerkt de druiven van 720 hectare wijngaarden, waarvan circa de helft AOC Rasteau. De principes van milieuvriendelijke wijnbouw worden gevolgd.

 

Ligging en klimaat

Het middeleeuwse dorp Rasteau ligt in het noorden van het departement Vaucluse. Er heerst een middellandse zee klimaat met hete, droge zomers en zachte winters. De wijngaarden liggen op vaak steile hellingen in een soort amfitheater, merendeels op het zuiden, waardoor ze enige beschutting genieten tegen de mistral.

 

Attachments:
FileFile sizeLast modified
Download this file (Voor u geproefd Rasteau Prestige 2010, Ortas - Cave de Rasteau.pdf)Voor u geproefd Rasteau Prestige 2010, Ortas - Cave de Rasteau.pdf139 Kb10-10-14 11:31
Laatst aangepast op vrijdag 10 oktober 2014 11:30
 

Passito di Pantelleria: druiven, zon en wind

E-mailadres Afdrukken PDF

Passito di Pantelleria: druiven, zon en wind

Verslag van een bezoek aan Pantelleria van 31 augustus t/m 4 september 4014.

Door Paul Op ten Berg 

De eerste editie van Passitaly, het Festival van Passito wijnen, werd gehouden op het Italiaanse eiland Pantelleria. Het onderwerp waren alle Italiaanse Passito wijnen, zoet en niet versterkt met alcohol. Maar het ontbrak wat aan volledigheid. Zo waren de Passito wijnen van Cinque Terre niet aanwezig.

 

Spannende strijd tussen 4 sommeliers en 4 vinologen

E-mailadres Afdrukken PDF

4 vinologen winnen ‘Grote Prijs Mas la Plana’

Spannende strijd tussen 4 sommeliers en 4 vinologen

Utrecht, 10 september 2014 – Op maandagochtend 10 september 2014 heeft een team van vier vinologen de ‘Grote Prijs Mas la Plana’ in de wacht gesleept. De wedstrijd, die plaats vond in het Beatrix Theater te Utrecht, werd georganiseerd ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van zowel Torres Mas la Plana als de Verenigde Vinologen Nederland (VVN). Tijdens de teamwedstrijd ‘Grote Prijs Mas la Plana’ gingen vier sommeliers (van het Nederlands Gilde van Sommeliers) en vier vinologen (van de VVN) de strijd met elkaar aan, in een format dat op 2voor12 lijkt. Beide teams kregen niet alleen theorievragen voor hun kiezen maar proefden ook blind enkele wijnen.

Het winnende team van vinologen bestond uit: Hans Meijs (wijndocent), Guus Schuijt (voormalig Vinoloog van het Jaar), Maurits Harskamp (sommelier bij Rabobank) en Henk Leurs (restaurant de Voetangel in Ouderkerk aan de Amstel).

In een korte introductie van de wedstrijd vertelde initiator Cees van Casteren MW dat hij samen met Edwin Raben ontdekte dat er sinds het bestaan van de VVN nog niet eerder een evenement samen met sommeliers was georganiseerd. Vervolgens heette Willi Klinger van Austrian Wine Marketing Board alle aanwezigen welkom. Klinger had de ruimte in het Beatrix Theater beschikbaar gesteld voor deze wedstrijd, voorafgaand aan de grote tweejaarlijkse proeverij van Austrian Wine. “Een mooie opmaat naar de proeverij waar vanmiddag meer dan 250 professionals worden verwacht”, aldus Klinger. De presentatie van de wedstrijd was in handen van vinoloog Klaas Drupsteen, bekend van radio en TV, die de teams goed op de proef stelde. De Grote Prijs Mas la Plana werd onder andere gesponsord door de Spaanse producent Miguel Torres.

Na een bloedstollend spannende eindspurt van het team van de sommeliers, bleken de vinologen met slechts één punt verschil te hebben gewonnen.

Prestigieuze vakjury

De vakjury die beide teams beoordeelde bestond uit Corinne Hofland, Purchase & Portfolio Manager van Oud Reuchlin & Boelen, sommelier Edwin Raben en Master of Wine Cees van Casteren. De vier vinologen mochten een bijzondere prijs in ontvangst nemen uit handen van Toni Batet, export manager Europa van Torres. Zij gingen niet alleen naar huis met een fles Torres Mas la Plana 2010 (de veertigste editie sinds de eerste jaargang in 1970), maar ontvingen tevens een fles Marimar Pinot Noir Mas Cavalls uit Californië en Manso de Velasco Cabernet Sauvignon uit Chili.

Het team van sommeliers bestond uit: Edger Groeneveld (Het Koetshuis* in Bennekom), Nic van Lokven (Het Savarijn, Bib Gourmand, in Nijmegen), Harrie Baas (Amarone in Rotterdam) en Johan Kragtwijk (Karel V in Utrecht). Zij ontvingen een fles Torres Mas la Plana 2010 uit handen van export manager Toni Batet van Torres.

 

Laatst aangepast op maandag 15 september 2014 19:26
 

Estafettepen door Marcel Hansen: nieuwe waarheid in horeca- en wijnland

E-mailadres Afdrukken PDF

Wat ben ik blij met de nieuwe waarheid in horeca- en wijnland

Mij raakte het artikel van Mark Soetman in Koffie Thee Cacao van juni 2014 “To bio or not to bio”. Zijn stuk was een inspiratie voor dit schrijven. Biologische landbouw en intensieve landbouw zijn beide niet het antwoord op het voeden van de wereldbevolking op de lange duur. Nee, want biologisch produceren (ook voor wijn) is aan zoveel regels gebonden dat het vaak de plank misslaat en intensieve landbouw, ach ja, daarvan weten we wat het ons de laatste jaren gebracht heeft, zoveel ongrijpbare misstanden dat het de volksgezondheid in gevaar brengt.

Wat blijft is de “derde weg”, de weg die ik steeds vaker tegenkom, en die zich manifesteert in prachtige vaak kleinschalige initiatieven in voornamelijk de landbouw en veeteelt, opgepakt door de moderne horecaondernemer (veelal in Amsterdam). Jongen mensen die kiezen voor het gevoel, kiezen voor de waarheid, kiezen voor de zuiverheid, kiezen voor kwaliteit, kiezen vanuit het hart.
Of het nu gaat om barista’s die chirurgisch te werk gaan, kleine duurzame fruittelers of koks die koken met alleen maar pure ingrediënten en ‘van kop tot staart’. Restaurateurs die steeds vaker kiezen voor integere wijnen, campagnes tegen food-waste of personeel dat zichzelf is en mag zijn, het maakt me blij, het verandert onze wereld. Geen zwaar met linnen gedekte tafels, rijen bestek en dito glaswerk, bediening in het driedelig pak en de handschoenen binnen handbereik; het is ‘old school’, het hoeft niet meer. Weg met de opsmuk, weg met de komedie, weg met de drempel. Het zijn allemaal verbeteringen, verbeteringen zonder er een stempel van bio of iets dergelijks op te drukken, “de derde weg”. Het zijn allemaal initiatieven uit het hart met de intentie het milieu en de wereld minder te belasten en de essentie, de smaak te herontdekken. Maar bovenal zie ik jonge ondernemers en werknemers die uit het stramien stappen en doen wat ze leuk en interessant vinden. De toegevoegde waarde ligt op het bord, zit in het glas of komt aan tafel, de personificatie in vele gedaantes.

Ook de hedendaagse wijnwereld is vol van deze mensen en ook hier zien we de trend terug, jonge producenten maar ook jonge sommeliers die de klassieke wijnbouw en horeca achter zich laten. De sommelier van nu laat de 80-urige werkweek voor wat het is en zoekt de toekomst in o.a. de wijnhandel. Daar kunnen ze zichzelf wel ontplooien, zonder met hun overuren de exploitatie van hun broodheer te financieren. Deze jonge generatie gaat op zoek naar de essentie, het unieke, het bijzondere, het pure, het verhaal in het glas. Ze hebben liefde voor hun product en konden deze liefde door het keurslijf in de klassieke horecazaken niet meer kwijt. Een groot gevaar.

Deze week was ik bij een masterclass van Dynamic Together, vier premium estates uit Oostenrijk. Ook daar zie ik deze denkwijze en werkwijze terug, je proeft ‘t, je voelt ‘t, ik word er blij van.
Ik ga stoppen, anders draaf ik door, graag zou ik nog verder uiteenzetten hoe ik de toekomst van de huidige horeca en wijnwereld zie, maar laat me het hierbij laten voorlopig. Echter niet zonder gezegd te hebben dat het niet de vraag meer is òf we de “derde weg” inslaan met zijn allen, maar wannéér.

Vriendelijke groet NGS vrienden,

Marcel Hansen (Zilte Zoen, KHN, KH34)

Maar bovenal: het maakt me blij, al die positieve veranderingen.

Laatst aangepast op zaterdag 02 augustus 2014 13:55
 

Tío Pepe En Rama 2014

E-mailadres Afdrukken PDF

Tío Pepe En Rama 2014

Door Paul Op ten Berg 

In mei werd in het Alfonso XIII Hotel te Sevilla de vijfde editie gepresenteerd van de Tío Pepe En Rama, de top fino van het huis Gonzalez Byass. En Rama is Spaans voor Brut de Cuve, direct uit het vat. 

Het betreft een beperkte oplage, een blend van fino’s uit speciaal geselecteerde, minstens 3 jaar gerijpte vaten van de bodega’s Rebollo (een zeer donkere en vochtige bodega die de meest geconcentreerde en volle fino’s voortbrengt) en Constancia (klassieke fino’s met een knisperend citrus aroma). Van de 600 vaten werden er dit jaar 60, met de dikste laag flor, goed genoeg bevonden. Productie 22.500 flessen. 

De blend van Antonio Flores, chef oenoloog en master wine blender Gonzalez Byass, werd in het voorjaar, als de flor het meest actief is, gebotteld. Bij wijze van uitzondering zonder stabilisatie, klaring of filtering. Op het achteretiket staat de aanbeveling om deze delicate sherry te drinken binnen drie maanden na de botteldatum van 21 april 2014. De fles moet ook dezelfde dag leeg gedronken worden. Met het oog hierop zijn halve flessen ook verkrijgbaar. 

Deze prachtige sherry is op voorintekening te bestellen bij Oud Reuchlin Boelen en wordt in koelwagens vanuit Spanje verzonden. De horecaprijs voor een 0,75 liter fles bedraagt € 12,99 ex BTW. Bij voldoende belangstelling kan dit jaar nog een zending worden gerealiseerd.

Attachments:
FileFile sizeLast modified
Download this file (Tío Pepe en Rama 2014.pdf)Tío Pepe en Rama 2014.pdf140 Kb30-07-14 11:05
 


Pagina 6 van 19

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Wie is online?

We hebben 17 gasten online