Nederlands Gilde van Sommeliers

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Nederlands Gilde van Sommeliers

Tío Pepe En Rama 2014

E-mailadres Afdrukken PDF

Tío Pepe En Rama 2014

Door Paul Op ten Berg 

In mei werd in het Alfonso XIII Hotel te Sevilla de vijfde editie gepresenteerd van de Tío Pepe En Rama, de top fino van het huis Gonzalez Byass. En Rama is Spaans voor Brut de Cuve, direct uit het vat. 

Het betreft een beperkte oplage, een blend van fino’s uit speciaal geselecteerde, minstens 3 jaar gerijpte vaten van de bodega’s Rebollo (een zeer donkere en vochtige bodega die de meest geconcentreerde en volle fino’s voortbrengt) en Constancia (klassieke fino’s met een knisperend citrus aroma). Van de 600 vaten werden er dit jaar 60, met de dikste laag flor, goed genoeg bevonden. Productie 22.500 flessen. 

De blend van Antonio Flores, chef oenoloog en master wine blender Gonzalez Byass, werd in het voorjaar, als de flor het meest actief is, gebotteld. Bij wijze van uitzondering zonder stabilisatie, klaring of filtering. Op het achteretiket staat de aanbeveling om deze delicate sherry te drinken binnen drie maanden na de botteldatum van 21 april 2014. De fles moet ook dezelfde dag leeg gedronken worden. Met het oog hierop zijn halve flessen ook verkrijgbaar. 

Deze prachtige sherry is op voorintekening te bestellen bij Oud Reuchlin Boelen en wordt in koelwagens vanuit Spanje verzonden. De horecaprijs voor een 0,75 liter fles bedraagt € 12,99 ex BTW. Bij voldoende belangstelling kan dit jaar nog een zending worden gerealiseerd.

Attachments:
FileFile sizeLast modified
Download this file (Tío Pepe en Rama 2014.pdf)Tío Pepe en Rama 2014.pdf140 Kb30-07-14 11:05
 

Rasteau Tradition 2012, Ortas – Cave de Rasteau

E-mailadres Afdrukken PDF

Voor u geproefd:

Rasteau Tradition 2012, Ortas – Cave de Rasteau

Door Paul Op ten Berg 

Na mijn bezoek van vorig jaar aan de Cave de Rasteau in het kader van de 14e Escapade des Gourmets (zie mijn artikel bij Wijnreizen 2013) ontving ik in juni ter recensie een proeffles van de Rasteau Tradition 2012. Hier zijn mijn proefnotities. 

Rasteau 2012

Voor Rasteau was 2012 een wijnjaar met contrasten. Met temperaturen in januari van meer dan 20°C, gevolgd door een koude periode van -15°C in februari, die nog versterkt werd door de mistral. Hierdoor kwam de vegetatie laat op gang en ontstond coulure. De zomer was erg heet, maar de oogst werd begin augustus gered door regenbuien. De kleibodem hield de regen van het voorjaar goed vast, zodat de wijnstokken tijdens de hete zomer voldoende water tor hun beschikking hadden.

Attachments:
FileFile sizeLast modified
Download this file (Rasteau Tradition 2012, Ortas - Cave de Rasteau.pdf)Rasteau Tradition 2012, Ortas - Cave de Rasteau.pdf110 Kb28-07-14 12:36
 

Roederer lunch in restaurant Tunes

E-mailadres Afdrukken PDF

Roederer lunch in restaurant Tunes

Verslag van de lunchbijeenkomst op 1 juli 2014 in restaurant Tunes van het Conservatorium Hotel te Amsterdam

Door Paul Op ten Berg 

Op uitnodiging van Walraven | Sax genoot ik van een fraaie lunch in combinatie met diverse Champagnes van het eminente huis Louis Roederer.

Attachments:
FileFile sizeLast modified
Download this file (Roederer lunch in Tunes.pdf)Roederer lunch in Tunes.pdf584 Kb23-07-14 12:19
 

Cahors, bakermat van de malbec

E-mailadres Afdrukken PDF

Cahors, bakermat van de malbec

Door Paul Op ten Berg

Verslag van de Cahors Malbec Days 2014, een internationale malbec manifestatie die werd gehouden op 16, 17 en 18 juni 2014 in de Franse wijnstreek Cahors.

Omdat ik over de wijnen van Cahors in 2013 al een uitgebreid reisverslag heb gepubliceerd op de NGS website, verwijs ik voor algemene informatie graag naar dit verslag. Tijdens deze tweede reis heb ik mij vooral geconcentreerd op de producenten van wie ik vorig jaar weliswaar een goede indruk kreeg, maar waar ik toen niet mee heb kennis gemaakt.

Malbec Symposium

Voor een internationaal gezelschap van journalisten, producenten, wetenschappers en inkopers werd op de ochtend van de eerste dag een symposium gehouden met als titel Malbec in verleden, heden en toekomst. Hierbij nam het verleden een prominente plaats in, drie van de vier sprekers hielden zich er uitvoerig mee bezig. De toekomst kreeg in verhouding niet veel aandacht. En vier uur lang zonder een pauze vergt wel veel van het publiek.

Attachments:
FileFile sizeLast modified
Download this file (Cahors, bakermat van de malbec.pdf)Cahors, bakermat van de malbec.pdf2397 Kb20-07-14 11:04
 

3 maart 2015 ASI sommelier examen

E-mailadres Afdrukken PDF

Beste NGS Leden,

Voor de 4e keer zal er een examendag plaatsvinden voor het behalen van de titel Sommelier A.S.I. Certificate.

En wel op 3 maart 2015. De lokatie wordt z.s.m. bekend gemaakt.

Het examen ziet er in grote lijnen als volgt uit (en wordt in de Engelse taal afgenomen):

Deel 1

• 2 wijnen proeven en schriftelijk notitie maken (20 min)

• 5 dranken identificeren (10 min)

• Schriftelijk examen van 68 vragen (90 min) - Pittig niveau!

• Essay schrijven van 400 woorden (30 min)

Deel 2

• 3 praktijkopdrachten

Het examen is van internationaal niveau, waardoor een goede voorbereiding en basiskennis zeer zeker vereist is.

Leden die geïnteresseerd zijn om dit examen af te leggen, kunnen zich voor 7 februari opgeven bij het secretariaat op: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

De kosten bedragen ca. 350,- p.p., waarvan het NGS 200,- zal vergoeden voor leden die succesvol het examen afleggen.


Geef naast je naam door waar je op dit moment werkt en wat je functie is.

Ter informatie hier de link naar de ASI website met meer informatie over het examen:

http://www.sommellerie-internationale.com/en/2012/09/26/the-2012-sommelier-certification-exam-for-the-international-a-s-i-sommelier-diploma-a-great-success/

 

Laatst aangepast op woensdag 26 november 2014 14:33
 


Pagina 6 van 18

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Wie is online?

We hebben 40 gasten online