Nederlands Gilde van Sommeliers

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Nederlands Gilde van Sommeliers

Binnengekomen proefflessen

E-mailadres Afdrukken PDF

Binnengekomen proefflessen

Door Paul Op ten Berg

De laatste 2 maanden heb ik ter recensie diverse proefflessen ontvangen. Onderstaand zijn mijn proefnotities te lezen. De vermelde prijzen zijn horecaprijzen ex BTW.

Attachments:
FileFile sizeLast modified
Download this file (Binnengekomen proefflessen.pdf)Binnengekomen proefflessen.pdf346 Kb09-01-15 08:27
Laatst aangepast op vrijdag 09 januari 2015 08:36
 

Calvados in het Art O’tel

E-mailadres Afdrukken PDF

Calvados in het Art O’tel

Door Paul Op ten Berg

Op 8 december werd in het Art O’tel te Amsterdam een presentatie gehouden van Calvados. Omdat ik in 2011 een persreis maakte naar het productiegebied van Calvados en Normandië, verwijs ik voor uitgebreide informatie graag naar mijn reisverslag uit 2011, dat te vinden is op www.sommeliers.nl/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=1082:calvados&catid=64:wijnreizen-2011&Itemid=187.

Ik beperk mij in dit artikel tot de producenten die ik tijdens die reis niet heb bezocht, maar van wie de Calvados wel in Amsterdam werd gepresenteerd.

Attachments:
FileFile sizeLast modified
Download this file (Calvados in het Art O'tel.pdf)Calvados in het Art O'tel.pdf111 Kb30-12-14 15:02
 

Jan-Willem van der Hek behaalt felbegeerd Advanced Sommelier diploma!

E-mailadres Afdrukken PDF

Afgelopen weekend reisde oud Nederlands Kampioen Sommelier Jan-Willem van der Hek af naar Gumpoldskirchen in Oostenrijk om deel te nemen aan het examen voor Advanced Sommelier van The Court of Master Sommeliers. De derde en voorlaatste stap voor het eindexamen om uiteindelijk de titel Master Sommelier te kunnen behalen.

Voordat een sommelier mag deelnemen aan het Advanced Sommelier examen dient deze allereerst de eerste twee diploma’s te behalen waarna hij/zij uitgenodigd kan worden door The Court of Master Sommeliers om deel te nemen aan het Advanced Examen. Hierna dient de sommelier zich minimaal één jaar, middels zelfstudie, voor te bereiden op het examen. Het slagingspercentage ligt op 30%, waarbij velen meerdere keren aan het examen zullen deelnemen voordat ze het uiteindelijk behalen.

Na het behalen van de eerste twee diploma’s in november 2013 is Van der Hek direct gestart met de voorbereiding op het Advanced examen. Waarbij hij gemiddeld zo’n 20 uur in de week alle wijnregio’s ter wereld bestudeerde, wijnen vanuit de gehele wereld blind proefde en verschillende praktijkonderdelen oefende.

“Het is net topsport! Ik moet alles tot in het detail beheersen en o.a. elk dorp, elke druif, elk gesteente en microklimaat in elk wijngebied leren. Soms lastig, maar ik weet waarvoor ik het doe! Na mijn deelname aan zowel het Wereld- als het Europees Kampioenschap Sommelier in 2013 wil ik in 2016 wederom meedoen aan deze driejaarlijkse wedstrijden met als doel om in de top 10 van de wereld te eindigen. De opleiding tot Master Sommelier zie ik daarom ook als de ideale voorbereiding voor deze wedstrijden.” Aldus Van der Hek.

Het examen duurde 3 dagen, op de eerste examendag werd in 45 minuten middels 24 multiplechoicevragen en 60 open vragen de theoriekennis van de kandidaten getest. Tijdens de tweede dag werd de praktijkkennis van de kandidaten getoetst door middel van o.a. verschillende wijn-spijs onderdelen, cocktailvragen en serveertechnieken.
De laatste dag van het examen stond in het teken van het blindproeven, door de kandidaten gezien als het moeilijkste onderdeel van het examen. Hierbij moeten de sommeliers in 25 minuten 3 witte en 3 rode wijnen blindproeven, mondeling beoordelen en uiteindelijk benoemen van welk(e) druivenras(sen) de wijn gemaakt is en uit welke wijnregio de wijn komt.
Aan het eind van de derde dag werd bekend gemaakt dat er van de 23 kandidaten afkomstig uit de gehele wereld, 8 kandidaten voldoende punten hadden gescoord op alle onderdelen om het Advanced Sommelier diploma in ontvangst te mogen nemen.

Van der Hek is zeer content: “Het is een last die van mijn schouders valt! Ik heb er hard aan getrokken en ik ben blij dat ik het in één keer gehaald heb. Ik ga eerst een maand rustig aan doen en genieten van mijn vrije tijd. In het nieuwe jaar zal ik beginnen met de voorbereidingen voor het Master Sommelier examen dat ik in 2016 wil doen.”
 
De opleiding tot Master Sommelier is de hoogst haalbare opleiding voor sommeliers in de wereld en het wordt als een van de moeilijkste wijnexamens ter wereld gezien. Het slagingspercentage ligt rond de 8%, sinds 1969 hebben 220 sommeliers wereldwijd deze titel in ontvangst mogen nemen.

Als laatste wil Van der Hek nog het volgende kwijt: “Graag wil ik iedereen bedanken die mij heeft bijgestaan bij behalen van het Advanced Sommelier examen en met name iedereen die mij op een of andere manier heeft geholpen met de voorbereidingen op het blindproeven!”

Jan-Willem van der Hek (1986) is woonachtig en werkzaam in Alkmaar waar hij bij Cwines.nl director of wine is. Hij adviseert als ‘sommelier buiten de zaal’ toprestaurants over wijnen en wijnspijscombinaties, tevens is hij het gezicht voor de speciale wijnen van supermarktketen Lidl Nederland. In mei van dit jaar won hij de Châteaux & Domaines Castel Sommelier Cup 2014 in Polen, een internationale sommelierswedstrijd.

Laatst aangepast op woensdag 26 november 2014 17:53
 

In A Bottle - een nieuwe club van wijnproducenten presenteert zich

E-mailadres Afdrukken PDF

In A Bottle - een nieuwe club van wijnproducenten presenteert zich

Door Paul Op ten Berg

Drie oenologen

Drie Franse oenologen namen het initiatief om een club op te richten van zeventien wijnproducenten in de Bordeaux streek.

  • Stéphane Toutoundjistopte met zijn studie farmacie en biochemie en werd oenoloog. Aanvankelijk werkte hij alleen, voor circa 60 Châteaux in Bordeaux, Portugal, Turkije en elders. Hij had veel succes en zijn cliënten zagen hum omzet elk jaar toenemen. In 2002 nam hij in Libourne het Laboratoire d’Analyses Viticoles van Gille Pauquet over.
  • In 2005 sloot Thomas Duclos – hij studeerde eerst medicijnen en daarna oenologie in Bordeaux - zich bij hem aan. Hij nam veel kennis mee van de wijnbouw in Bordeaux, maar ook van nieuwe technologie.
  • In april 2013 voegde oenoloog Julien Belle zich bij het duo. Hij had al 10 jaar ervaring met adviezen aan wijnboeren.
Attachments:
FileFile sizeLast modified
Download this file (In a Bottle deel 1.pdf)In a Bottle deel 1.pdf2263 Kb27-10-14 09:13
Download this file (In a Bottle deel 2.pdf)In a Bottle deel 2.pdf2072 Kb27-10-14 09:13
Laatst aangepast op maandag 27 oktober 2014 09:13
 

DWI en Geisenheim werken samen bij Engels-talige bachelor-studie

E-mailadres Afdrukken PDF

Deutsches Weininstitut en Geisenheim University werken samen bij

Engels-talige bachelor-studie International Wine Business

Het Deutsches Weininstitut (DWI) gaat in het kader van de door de Geisenheim University nieuw in het leven geroepen bachelorstudie ‘International Wine Business (IWB)’ de colleges verzorgen over de Duitse wijnmarkt in mondiaal perspectief.
 
Een samenwerkingsovereenkomst hierover is aan het begin van het huidige najaarsemester ondertekend door president Prof. Hans Reiner Schultz van de hogeschool en directeur Monika Reule van het DWI. Bij de nieuwe studie, gebaseerd op de al jarenlang gerenommeerde studie ‘Internationale Wijneconomie’, staat de mondiale wijnmarkt in het middelpunt. Deze combineert verschillende aspecten van marketing, commercie, wijnbouw, oenologie en proeftechniek. Hierdoor wordt de hele waardescheppende keten van druif tot fles bij de studie betrokken. Geisenheim is daarmee de eerste Duitse hogeschool die een internationale wijneconomische bachelorstudie met een zakelijke focus in het Engels aanbiedt. 

“We zijn blij tijdens de colleges te kunnen ingaan op de positie van de Duitse wijnbouw ten opzichte van de internationale concurrentie, alsmede op de exportkansen en –risico’s van Duitse wijnen,” aldus Monika Reule naar aanleiding van de ondertekening van de overeenkomst. Volgens professor Prof. Schultz is het DWI voorbestemd voor het vervullen van deze taak: “Als centraal communicatie- en marketingorgaan voor de hele Duitse wijnbouw met bovendien intensieve internationale contacten op het gebied van afzet beschikt het DWI over een compleet marktoverzicht waarvan onze studenten zullen profiteren.”

 


Pagina 6 van 20

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Wie is online?

We hebben 5 gasten online