Nederlands Gilde van Sommeliers

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Nederlands Gilde van Sommeliers

NGS proeverij van zoete wijnen uit Oostenrijk

E-mailadres Afdrukken PDF

Verslag van de proeverij van zoete wijnen uit Oostenrijk op 30 september 2013, gepresenteerd in Restaurant Vermeer te Amsterdam door Frank Smulders MW, op initiatief van Österreich Wein Marketing.

Door Paul Op ten Berg.

Frank Smulders MW presenteerde tijdens deze boeiende proeverij een serie edelzoete wijnen uit Oostenrijk. Door verschillende stijlen, verschillende druivenrassen en verschillende wijngebieden te tonen en met elkaar te vergelijken, werd de diversiteit van Oostenrijkse zoete wijnen aangetoond. Uiteraard werden bekende wijnen zoals de Ruster Ausbruch en de wijnen van Weingut Kracher geproefd, maar ook minder bekende zoals Schilfwein en een mooie zoete wijn van de rotgipfler. Het schijnt de bedoeling van ÖWM te zijn om jaarlijks een vervolg aan deze NGS proeverij te geven. En wel met droge witte en rode wijnen, waarbij dan wat meer kan worden ingegaan op wijngebieden en terroir.

Attachments:
FileFile sizeLast modified
Download this file (Verslag van de proeverij van zoete wijnen uit Oostenrijk op 30 september 2013.pd)Verslag van de proeverij van zoete wijnen uit Oostenrijk op 30 september 2013.pd1584 Kb12-10-13 09:12
 

Masottina en de wereld van Prosecco

E-mailadres Afdrukken PDF

Het Prosecco productiegebied

De mousserende wijn Prosecco wordt geproduceerd in 9 provincies in het noordoosten van Italië, tussen Veneto en Friuli. In het hart van het gebied bevinden zich de twee belangrijkste plaatsen Conegliano en Valdobbiadene (klemtoon op de a). De wijnstreek Prosecco kent zowel DOC als DOCG klasseringen.

Attachments:
FileFile sizeLast modified
Download this file (Masottina en de wereld van Prosecco.pdf)Masottina en de wereld van Prosecco.pdf1946 Kb03-10-13 11:06
Laatst aangepast op donderdag 03 oktober 2013 11:07
 

Bestrijdingsmiddelen in Franse wijn geen gevaar

E-mailadres Afdrukken PDF

De Franse wijnbouwsector reageert op de berichtgeving in de Nederlandse media over sporen van bestrijdingsmiddelen in Franse wijn.

De sporen van bestrijdingsmiddelen in de betreffende 92 Franse wijnen zijn niet gevaarlijk voor de volksgezondheid, aldus de sector. Deze reactie volgt naar aanleiding van een onderzoek dat verricht is door de Franse consumentenorganisatie "UFC Que Choisir".

Het blad publiceerde in de oktober-editie de resultaten van analyses die uitgevoerd zijn door een privé-laboratorium op 92 verschillende Franse wijnen. De onderzoeksresultaten bevestigen dat er zich inderdaad residuen bevinden in deze wijnen, maar bij alle onderzochte wijnen blijkt dat de hoeveelheid residuen binnen de strenge Europese richtlijnen zijn gebleven en dat de vastgestelde limieten niet overschreden zijn.

Pascal Chatonnet, directeur van het Laboratorium Excell, bevestigt dat "...de gevonden residuen zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid, het gaat om bijzonder kleine hoeveelheden waarover men zich absoluut geen zorgen hoeft te maken voor vergiftigingsgevaar". De gezondheid zou pas in gevaar komen wanneer men zijn hele leven lang meerdere liters wijn per dag zou nuttigen (wat sowieso ongezond is). 

Het gebruik van pesticiden geschiedt onder strenge regelgeving van de Europese Commissie. Dit geldt voor alle landbouwproducten in alle Europese landen. Er zijn Maximale Residu  Limieten (MRL)  vastgelegd om de voedselkwaliteit en veiligheid van consumenten te garanderen.

In de wijnsector worden de MRL voor druiven vastgesteld rekening houdend met het feit dat druiven tot wijn worden verwerkt. De vinificatie speelt een rol. Slechts enkele moleculen die aanwezig zijn op de druiven zullen in kleine hoeveelheden terug te vinden zijn in de wijn. De sporen in de wijn vallen dus lager uit dan MRL op druiven. Uit alle uitkomsten van de analyses van Franse wijnen blijkt dat de regelgeving en de geldende wetgeving zijn nageleefd.

Zowel de onderzoeken van de Algemene Directie van de Franse Voedselautoriteit van het Ministerie van Landbouw en het Franse Instituut van de Wijnbouw (IFV) als de regelmatig uitgevoerde onderzoeken van professionals uit de wijnsector bevestigen deze resultaten.

Al twintig jaar worden inspanningen geleverd door de Franse wijnindustrie en door andere Europese landen om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te controleren en te beperken.

 

De menselijke neus houdt tien basisgeuren uit elkaar

E-mailadres Afdrukken PDF

De menselijke neus houdt tien basisgeuren uit elkaar

De reukzin van de mens kan tien basisgeuren onderscheiden, zoals de tong vijf smaken kent en het oog drie basiskleuren, concluderen onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh in PLOS (18 september2013).

Proefpersonen beoordeelden verschillende moleculen op 146 geurkarakteristieken, zoals ‘zoet’, ‘bloemachtig’ of 'zwaar'. Die 146 geurdimensies wisten de onderzoekers terug te brengen naar tien, die samen vrijwel alle variatie in reukervaring beschrijven.

De hoofdas van het menselijke geur-universum was de schaal lekker/vies, de andere negen zijn houtig/harsig, fruitig, chemisch, munt, zoet, popcorn, citroen, scherp en rottend.

Bron: NRC

 

Wijnkeuring van de lage landen op 12 en 13 september 2013 te Maarn

E-mailadres Afdrukken PDF

Wijnkeuring van de lage landen op 12 en 13 september 2013 te Maarn

Organisatie

Ieder dag 2 panels van 6 juryleden plus een tafelpresident, onder leiding van een algemene juryvoorzitter (Frank Jacobs);

  • Verzekerd is dat de wijnen op de goede temperatuur zijn;
  • De wijnen worden gekeurd in de aangegeven OIV volgorde (wit, droog, rosé, enz.)
  • Per wijn worden per jurylid o.l.v. de voorzitter de punten bepaald (methode Mundus Vini), die dan verzameld worden en leiden tot de score voor de wijn, zonodig na onderlinge afstemming;
    • WIN Zegel: 75 - 79 punten;
    • Brons: 80 - 81 punten;
    • Zilver: 82 - 84 punten;
    • Goud en groot goud: 85 en meer punten.

Deelname

  • Ingezonden werden 157 wijnen, waarvan 12 Belgische (lage landen) en 13 Duitse, deze vooral ook voor de vergelijking.
    • Verdeeld over:
      • 71 witte wijnen;
      • 20  rosé wijnen;
      • 66  rode wijnen.
    • Met daarbij 14 mousserende wijnen
  • Resultaten
    • 72 wijnen met een zegel;
    • 43 wijnen met een medaille:
      • brons 26;
      • zilver 14;
      • goud  3.
  • Wanneer we  de details bekijken zien we :
    • Wijnen met een zegel:
      • 16 johanniter, 20 regent, 5 pinotin en diverse andere druivenrassen;
      • 10 mousserende wijnen;
      • Type wijn en welk jaar
        • Witte wijnen 29, waarvan 18 van 2012, 9 van 2011 en 2 van 2010;
        • Rosé wijnen 12, waarvan 8 van 2012 en 4 van 2011;
        • Rode wijnen 31, waarvan 7 van 2012, 11 van 2011, 5 van 2010 en 8 van 2009;
      • 39 droge wijnen, 18 droog met een restzoet, 8 halfdroog, 6 halfzoet en 1 zoet.
    • Wijnen met een medaille
      • 8 joanniter, 5 regent, 2 riesling, verder solaris, chardonnay, pinotin, merzling, cabernet en diverse andere druivenrassen, plus nieuwere rassen: 3 cabernet cortis en 2 souvignier gris (om in de gaten te houden).
      • Type wijn en welk jaar
        • Witte wijnen 28, waarvan  21 van 2012, 6  van 2011, 1 van 2010 en 2 mousserend;
        • Rosé  wijnen 4, waarvan 4 van 2012 , met 1 mousserend;
        • Rode wijnen 11, waarvan 1 van 2012, 5 van 2011, 2 van 2010 en 3 van 2009, alle met hout;
      • 27 droge wijnen, 10 droog met restzoet, 2 halfdroog, 1 halfzoet en 2 zoet.
  • Wat vertellen ons deze cijfers?
    • 73% van de wijnen hebben 75 of meer punten, dit was in  2012 nog maar  62%, een opgaande kwaliteitslijn;
    • In vergelijking met de deelnemende Duitse wijngaarden zien we dat meerdere Nederlandse wijngaarden met medailles zich kunnen meten;
    • Er wordt een uitgebreid scala van druivenrassen verbouwd, rond 33 stuks;   
    • Qua medailles is het verschil met 2012 het grootste voor de rode wijn  (van 21 naar 11), wat ook te maken heeft met kwalitatief mindere oogstjaren als 2012 en 2011;
    • Mousserende wijnen hebben met 13 van de 14 wijnen 75 of meer punten behaald, voor wit  57 van 71, voor rood 42 van 66 en voor rosé  16 van 20.
Attachments:
FileFile sizeLast modified
Download this file (Uitslag medailles wijnkeuring der Lage Landen 2013.xls)Uitslag medailles wijnkeuring der Lage Landen 2013.xls44 Kb23-09-13 19:57
Laatst aangepast op woensdag 25 september 2013 07:06
 


Pagina 6 van 13

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Wie is online?

We hebben 14 gasten online